Csehország végérvényesen lemondott a svéd Gripen típusú vadászgépek tervezett megvételéről, s ezek helyett nemzeti eszközökkel és Szlovákiával együttműködve kívánja bebiztosítani a cseh légtér védelmét - erről a cseh kormány döntött hétfői ülésén.

Vladimír Spidla kormányfő a kabinet ülése után újságíróknak elmondta: a cseh kormány, valamint a BAE Systems/SAAB brit-svéd konzorcium által tavasszal aláírt 24 darab Jas-39 Gripen vadászgép megvásárlásáról mintegy kétmilliárd euró értékben szerződés nem fog életbe lépni.

 - A kormány úgy döntött, hogy az ország légterének védelmét nemzeti eszközökkel és Szlovákiával együttműködve kívánja megerősíteni. Jaroslav Tvrdík védelmi miniszter erről rövidesen tárgyalásokat kezd szlovák partnerével - szögezte le a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy ennek az együttműködésnek alapfeltétele, hogy Szlovákiát meghívják a NATO-ba.

A védelmi miniszternek december közepéig kell elkészítenie és a kormány elé terjesztenie javaslatát. - A cseh légtér nemzeti eszközökkel való védelme intenzív együttműködést követel majd meg Csehország és Szlovákia között - jelentette ki Spidla. Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni, mint ahogy azt sem, mennyibe fog ez a projekt kerülni. A kormányfő szerint a brit-svéd konzorciummal megkötött szerződés végleges felbontása nem jelent semmiféle anyagi kiadást, mert a felbontást a szerződés lehetővé tette.

Csehországban a Milos Zeman vezette volt szociáldemokrata kormány döntött a brit-svéd vadászgépek megvételéről, de a parlament az üzletet nem hagyta jóvá. A nyári árvíz okozta hatalmas károk után az új kormány azonnal jelezte, hogy lemond a Gripenekről.