Az ukrán kormány elfogadhatatlannak tartja azt a nemzetközi szakértői jelentést, mely azt írja: nem kizárt, hogy Ukrajna radarrendszereket adott el Iraknak. A szakértők októberben vizsgálódtak az országban, azt követően, hogy az USA megvádolta Ukrajnát, hogy olyan radarrenszert adott el Iraknak, mely képes a lopakodók felismerésére.

Ukrajnát szeptemberben érte az a vád, hogy különlegesen érzékeny radarrendszereket - Kolcsugákat - adott el Iraknak. Ezt a vádat akkor egy hangfelvételre alapozta az USA, melyet Kucsma elnök korábbi testőre, Mikola Melnycsenko rögzített, és a felvétel szerint Kucsma megbízást adott az exportvállalatnak a radarrendszer szállítására Iraknak. A vádat követően Ukrajna beleegyezett, hogy brit és amerikai szakértők vizsgálódjanak az országban. A vizsgálat október 14-20. között zajlott, és novemberre elkészült a jelentés is, melyet eljuttattak az ENSZ Biztonsági Tanácsához is.

Ukrajna szerint a jelentés elfogadhatatlan, mert azt állapította meg: nem kizárt, hogy Ukrajna radarrendszereket adott el Iraknak. Ukrajna kétségbe vonja a vád alapját jelentő hangfelvétel hitelességét és a magyarországi ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az FBI is elismerte, hogy a felvétel egy olyan digitális technikával készült, melyet néhány órán belül át kell játszani egy másik hanghordozóra, ami viszont kétségessé teszi a felvétel hitelességét. Ukrajna is vizsgálódott az országot ért vád miatt, és megállapították: sorszámuk alapján az összes ilyen típusú radarrendszerük ellenőrizhető helyen van, és az általuk készített jelentést is eljuttatták az ENSZ-hez.

A budapesti ukrán nagykövetség hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Ukrajna azért is kifogásolhatónak tartja az amerikai és brit szakértők jelentését, mert az ukrán kormány minden lehetséges információt és eszközt megadott a munkacsoportnak ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben vizsgálódjanak. A nagykövetség ideiglenes ügyvivője beszámolt arról, hogy a szakértőknek alkalmuk nyílt arra is, hogy megtekintsék a Kolcsuga radarrendszereket gyártó üzemet, de - az üzleti titok alá eső részletek kivételével - megvizsgálhatták azokat a szerződéseket is, melyeket Ukrajna kötött Kínával és Etiópiával, mikor a két ország vásárolt a radarból.

A nagykövetség ügyvivője beszámolt arról is, hogy a szakértői vizsgálat kiterjedt az exportellenőrzésre is, ami az ukrán fél szerint szintén azt bizonyítja, hogy az országot nem hagyta el Kolcsuga rendszerű radar, csak olyan országba, amelyek exportszerződést kötöttek a rendszer szállítására. Hozzátette: abban pedig a külföldi és az ukrán szakértők véleménye is egyezett, hogy darabokra szedve nem lehet kicsempészni az országból a radart, mivel összeszerelése különleges szakértelmet igényel.

Az ukrán követség illetékesei kifogásolhatónak találták azt is, hogy az amerikai-brit jelentésben nem a fegyverek értékesítésére vonatkozó kérdéseket vetnek fel a szakértők, hanem elsősorban olyan műszaki problémákat, melyeknek tisztázása nem volt a vizsgálat feladata. Az ideiglenes ügyvivő elmondta: a szakértők elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen technikával készülnek a radarok, hogyan képesek észlelni a lopakodó üzemmódú repülőket, és a levegőből miért nem lehet őket bemérni. Az ügyvivő szerint azonban ezek olyan szigorú katonai titkok, amelyek nem képezték a külföldi szakértők vizsgálatainak tárgyát.