Amerikai fegyverzetszakértők tartózkodnak Jugoszláviában annak ellenőrzésére, hogy Belgrád csakugyan leállította-e Irakkal folytatott, az ENSZ-határozatok által tiltott fegyverkereskedelmét. - Másfelől azt is fel kívánják mérni, hogy az iraki hadsereg katonailag mennyit profitált a jugoszlávokkal folytatott együttműködésből - jelentette hétfőn Belgrádból, magas rangú kormány-tisztségviselőre hivatkozva az AP.

A belgrádi kormány hivatalosan is elismerte korábban, hogy a Yugoimport állami fegyverkereskedő cég vétett az ENSZ-tilalom ellen, amely az Irakba irányuló fegyverszállításokra vonatkozik. Egyúttal ígéretet tett a hasonló esetek elkerülésére.

Az amerikai szakértők részint a Yugoimportot, részint pedig az állami fegyvergyárakat kívánják felkeresni, hogy helyszíni szemléjük során pontosan megállapíthassák: milyen jugoszláviai fegyverek jutottak Szaddám Huszein hadseregének birtokába. Az AP által idézett forrás szerint az amerikaiak helyszíni szemléje akadálytalanul, problémáktól mentesen zajlik.

A jugoszláv tömegtájékoztató eszközök nem adtak hírt az amerikai szakértői csoport érkezéséről, illetve jugoszláviai tevékenységéről. A tiltott fegyverügyletek ismeretessé válása már csak azért is kínos volt Belgrád számára, mert felidézte előtte annak a rémét, hogy a világszervezet ismét szankciókkal sújthatja a balkáni országot, alig egy évvel a korábbiak megszüntetése után.