Autópálya-beruházásra utazott az olasz maffia

Közel negyven embert, köztük állami szervek volt vezetőit vette őrizetbe az olasz rendőrség. Az eset előzménye hogy kiderült, a calabriai bűnszövetkezetek kartellt alapítottak a dél-olaszországi A3-as autópálya felújítási munkálatainak megszerzésére. A bűnözők többek között lefizették az olasz autóutak karbantartását végző állami szervet, és védelmi pénzt követeltek a beruházási pályázaton nyertes cégektől.

A catanzarói rendőrség harminchét embert vett őrizetbe azzal összefüggésben, hogy a calabriai szervezett alvilág kartellt alakított a dél-olaszországi Salerno-Reggio Calabria autósztráda felújításával kapcsolatos állami megrendelések megkaparintására.

Az olasz hírközlő eszközök kedden számoltak be arról, hogy a calabriai bűnszövetkezet különféle klánjai kartellbe tömörültek. Ennek vezetőjévé egy bizonyos Francesco Dedatót választották azzal a feladattal, hogy "ápolja a kapcsolatot" a kartell, illetve az olasz autóutak karbantartását végző állami szerv (ANAS), valamint a karbantartás gyakorlati kivitelezésére pályázatot nyert vállalatokkal.

Jelen esetben az A3-as dél-olaszországi autópályáról van szó, amely az olasz sztrádahálózat egyik legrosszabb állapotban lévő szakasza. A Salerno és a Reggio Calabria közötti rész felújítására a bolognai Asfalti Sintex és a római Astaldi cég kapott megbízást. A bűnszövetkezet ezeket környékezte meg a régi bevált módszerekkel. Egyrészt korrumpálta az ANAS legmagasabb tisztségviselőit, másrészt pedig a pályázatot nyert vállalatoktól a munkaköltségek három százalékának megfelelő összeget követelt amolyan "védelmi pénzként", ezen kívül sikerült alvállalkozóként is beékelődnie az üzletbe.

A bűnszervezet elérte azt is, hogy alvállalkozóként gyenge minőségű vagy kifejezetten selejtes építőanyagot használjon fel, hamis igazolást szerezve arról, hogy azok az anyagok megfelelnek a minőségi előírásoknak. A hatóságok az ANAS csúcsain vették őrizetbe az ügyletben részt vevőket, így bilincs kattant az állami szerv volt elnökének, Giuseppe D'Angiolinónak, akárcsak az érintett cégek vezetőinek a csuklóján is.

A vádak között a bűnszövetkezetben való részvétel, a sikkasztás, a csalás és az okirat-hamisítás egyaránt szerepel. A hatóságok ezen kívül "lefoglalták" az említett sztrádaszakasz mintegy hét kilométeres útvonalát Firmo és Cosenza között, azt ugyanis a calabriai maffia valósággal saját birtokának tekintette eddig. A híradásokból kiderül: nem kis pénzről van szó, hiszen az állam összesen hatmilliárd eurót szán az A3-as sztráda felújítására és kibővítésére.