Izraeli katonák szerdán agyonlőttek egy palesztin fiatalt Túl-Karmban, egy másik palesztinnal pedig idő előtt felrobbant bomba végzett a ciszjordániai város közelében. A tizenöt éves palesztin fiú - akárcsak egy másik, kedden lelőtt fiatal - felmászott egy izraeli páncélozott katonai járműre, mielőtt a katonák végeztek vele.

Túl-Karmban kedd este azután kezdődtek az összecsapások, hogy az izraeliek megrohamozták az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport egyik feltételezett vezetőjének házát. Az összecsapásoknak az AP szerint öt palesztin halottja volt, Kofi Annan ENSZ-főtitkár ugyanakkor a keddi izraeli akciót elítélő nyilatkozatában legalább hét palesztin, köztük három serdülő haláláról beszélt.

A Túl-Karmhoz közeli Ellar faluban egy 33 éves palesztin vesztette életét szerdán, mert az általa készített bomba idő előtt felrobbant. Az izraeli hadsereg szerdai akciója során a ciszjordániai Kalkílija közelében letartóztatta a Hamász szélsőséges mozgalom hat tagját. A letartóztatott palesztinok között van a 33 éves Mohammed Afani, akit már régóta köröztek Izraelben - közölték palesztin források.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint viszont a letartóztatottak nem mind a Hamász tagjai: ketten a Fatah aktivistái, ketten pedig a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezethez tartoznak. A nap folyamán összesen 36 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában. Gázában, a város menekülttáborában két futballozó palesztin gyermeket sebesítettek meg izraeli harckocsik lövései - közölték palesztin biztonsági források.