A NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozójára Prágába érkezett szerdán Medgyessy Péter miniszterelnök. A találkozó Magyarországnak egyfajta megbízhatósági teszt is lesz, állítja a helyettes külügyi államtitkár.

Bródi Gábor helyettes külügyi államtitkár előzetesen elmondta: a csütörtöki és pénteki értekezlet fő témája újabb kelet- és közép-európai országok meghívása a szervezetbe, és a globális biztonsági kihívásokhoz való alkalmazkodás, de a találkozó Magyarországnak egyfajta megbízhatósági teszt is lesz. "Magyarországnak azt kell kifejezésre juttatnia, hogy megbízható partner, és képes vállalásai teljesítésére" - közölte a helyettes államtitkár.

A csúcstalálkozó keretében a NATO-államok vezetői várhatóan külön találkoznak a tagságra meghívandó országokéival. Tervezik a NATO-ukrán és - várhatóan külügyminiszteri szinten - a NATO-orosz hivatalos közös szervek összeülését is, illetve sor kerül az Euroatlanti Partnerségi Tanács (EAPC) kormányfői szintű találkozójára is.

Medgyessy Péternek és a magyar küldöttség tagjainak a tervek szerint kétoldalú találkozói is lesznek, így terveznek megbeszélést mások mellett a házigazda Csehország kormányfőjével, Vladimír Spidlával, az Európai Unió elnökségét ellátó Dánia kormányfőjével, de várhatóan külön tárgyalásra kerül sor a német, a portugál, a belga, a svéd, a macedón és a görög küldöttséggel is. Elképzelhető, hogy a visegrádi országok képviselői külön találkoznak a NATO-ba újonnan meghívandó országok képviselőivel. A magyar miniszterelnököt mások mellett Kovács László külügy- és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kísérte el Prágába.