46 ország állam- vagy kormányfője, és tízezer tüntető gyülekezett szerdán Prágában a NATO-csúcstalálkozóra. Este a várban Havel cseh elnök ünnepi vacsoráján voltak először együtt a politikusok. A vacsora alatt az AntiNATO csoport szimpatizánsai fazekakat kongattak, "ételt a bombák helyett" jelszóval - számolt be az  [origo] kiküldött tudósítója.

Prágában rendkívül szigorú rendőri készültség mellett kezdődött meg a tavaly szeptemberi amerikai terrortámadás óta tartott első NATO csúcstalálkozó. A városban szó szerint minden sarkon rendőr áll, a nagyobb csomópontokon pedig teljes őrjáratok masíroznak. A város több körzetét teljesen lezárták: a következő két nap csak a helyben lakók léphetnek be a csúcs fő helyszínének, a Kongresszusi Központnak a környékére. A metró sem áll meg csütörtöktől a központ környékén lévő megállóknál. A delegációk miatti forgalomkorlátozások arra kényszerítik az autósokat, hogy inkább el se induljanak: alig van forgalom a prágai utakon. Több mint száz iskolában rendkívüli szünetet tartanak, szinte megállt az élet a városban.

A NATO-csúcs első, minden delegációt érintő programja este nyolc órakor kezdődött. Ekkor tartott Vaclav Havel cseh köztársasági elnök díszvacsorát 46 ország állam- ás kormányfőjének. A 19 NATO tagállam mellett a legmagasabb szinten képviselteti magát a hét új tagjelölt és a NATO békepartnerségi szövetségének államai. A vacsora alatt konyhai edényekkel keltettek hangzavart az utcán a NATO ellen tüntető anarchista és kommunista szervezetek. Összesen 72 tüntetést jelentettek be különböző csoportok a csúcs idejére, és szerdára két illegális megmozdulást is meghirdettek. A kora esti órákig rendzavarás nem történt, és hatóságok szerint kevesebben tiltakoztak a NATO ellen, mint várható volt.

A városban egyelőre semmilyen rendbontás sem történt, csak a folyamatosan cirkáló tizenháromezer rendőr és katona teszi vészjóslóvá Prága utcáit. A csúcstalálkozó legfontosabb helyszíne a Prágai Kongresszusi Központ hatalmas épülete, melyet páncélos járművek őriznek. Összecsukható barikádok és könnygázflakonokkal felszerelt rendőrök veszik körbe a központot és környékét. Az épületen belül is erősen korlátozzák az akkreditációval rendelkezők mozgását is.

A prágaiak félnek a csúcstól. Egy közvélemény-kutatás szerint 80%-uk tart attól, hogy a tüntetők összecsapnak a rendőrökkel, és 53%-uk valószínűsíti, hogy terrortámadás éri a várost a következő két nap alatt. A 13 000 cseh rendfenntartó mellett 250 amerikai katona is vigyáz Prágára. 15 amerikai vadászrepülőgép pedig a tavaly szeptemberihez hasonló támadásokat próbálja megelőzni.

Vaclav Havel cseh elnök kijelentette, hogy nem szabad a prágaiaknak félniük, mert szövetségeseiket hívták meg vendégségbe. Havel szerint a prágai NATO csúcs hatalmas történelmi esemény, mert a Molotov-Ribbentrop paktummal a második világháború alatt kettéosztott Európa most egyesül újra. A cseh elnök így értelmezi, hogy három volt szovjet tagköztársaságot és négy másik volt kommunista államot is meghívnak a NATO-ba várhatóan. Döntés csak csütörtökön lesz, de a hét állam (Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Szlovénia) meghívását minden politikus biztosra veszi Prágában.

Prágának nem csak a történelmi szerep miatt éri meg a csúcsot megtartani, annak ellenére, hogy közel nyolcszázmillió dollárt emészt fel a rendezvény. Ebből 460 millióba kerülnek a biztonsági intézkedések, vagyis a csúcs költségvetésének több mint a felét viszi el a fokozott készültség. Prága polgármestere szerint az idegenforgalomból élők most visszakaphatják azt, amit az augusztusi árvíz idején elvesztettek. Csak az amerikai delegációnak 700 tagja van, és összesen 46 ország képviselteti magát a csúcson.

Prágában a vendégek két fontos üzenettel mindenképpen találkoznak a csúcs alatt: az egyik az árvíz utáni gyors újjáépítés hősiessége. A NATO csúcsra akkreditált 3 000 újságírónak a cseh miniszterelnök bevezetésével vetítettek le egy filmet az árvíz okozta károkról, és minden cseh politikus megjegyzi, csoda, hogy négy hónappal a katasztrófa után meg tudja tartani a város a találkozót. A másik állandóan kísértő kampánytéma Vaclav Havel elnököt méltatja. Az ellenzéki íróból lett köztársasági elnök a rendszerváltás óta államfő. Februárban azonban végleg lejár a mandátuma, a cseh alkotmány szerint negyedszer már nem jelölhető a posztra. A visszavonuló Havel humanizmusát nem győzik méltatni a cseh politikusok, Spidla miniszterelnök rövid köszöntőjében a csúcs megnyitásakor többször is hivatkozott az elnök érdemeire. Minden újságíró megkapta kötetbe szerkesztett válogatott beszédeit és publikációit, és akinek ez sem elég, az megvásárolhatja  a csúcs helyszínén válogatott leveleit is. A prágai vár (Hradzsin) tetején gigantikus, az egész városból látható, lassan villódzó vörös neonszív is az elnököt élteti. A városképet meghatározó performansz Havel búcsújának tiszteletére készült.
 
Magyari Péter - Prága