Háromszáz méteres mélységben fekszik a kedden elsüllyedt görög tartályhajó az Atlanti-óceán fenekén. Szakértők attól tartanak, hogy a hajóban maradt több tízezer tonna olaj a hatalmas nyomás miatt fölrobbanhat.

Robbanástól tartanak a spanyol partoknál, miután kedden elsüllyedt a múlt héten megsérült görög tartályhajó. Egy brit szervezet szakértői szerint elképzelhető, hogy a hatalmas víznyomás miatt felrobban a hajó belsejében maradt 70.000 tonna gyúlékony olaj. A feltételezések szerint, amennyiben a 3300 méteres mélységben bekövetkezne a robbanás, két dolog történhetne. A hideg víz hatására az olaj egy tömbbé dermedne a tenger fenekén, rosszabb esetben viszont feljönne a víz színére, és ott úszna szinte kezelhetetlenül.

A szakértők véleményét az El Mundo című spanyol lap idézi. A Prestige 250 kilométerre a spanyol partoktól tört ketté és süllyedt el kedd délután. A süllyedés után nagy mennyiségű olaj került az Atlanti-óceánba, 1200 négyzetkilométer kiterjedésű olajfolt mozog a spanyol partok felé, ez Budapest területének kétszerese.

A szerencsétlenség példátlan természeti katasztrófával fenyeget. Spanyolország északi tengerpartján gyakorlatilag minden tengeri élőlény, de még a vándormadarak nagy része is kipusztulhat. Ráadásul mivel a tengerpart mentén élők 60 százaléka halászatból él, hatalmas munkanélküliséggel is számolni kell. Az olajfolt a portugál és a francia partokon is komoly károkat okozhat.