Az Egyesült Államok korábban aggályokat fogalmazott meg a NATO-bővítéssel és a reformokkal kapcsolatban. Úgy tűnik azonban, hogy a prágai csúcson már mindkettőt támogatni fogja Washington. George Bush amerikai elnök ismét megerősítette, hogy akár békés úton, akár erőszakkal, de mindenképpen lefegyverzi Irakot. A kérdés várhatóan Prágában is szóba kerül.

Forrás: EPA
Bush a prágai sajtótájékoztatón

Pár évvel ezelőtt Washington még megkérdőjelezte, hogy jó ötlet-e a NATO-bővítés. A fő érv az volt ellene, hogy a bővítés megosztja és ezzel destabilizálja Európát. A BBC szerint több oka is van annak, hogy az Egyesült Államok rövid időn belül megváltoztatta a véleményét, például a bővítés első körében szerzett tapasztalatok. A legfontosabb ok azonban a Moszkvával való viszonyban keresendő - állítja a BBC. Oroszország támogatja a bővítést, és maga is szorosabb kapcsolatot kíván a jövőben ápolni a szövetséggel.

A prágai NATO-csúcs azonban elsősorban a változásokról és nem önmagában a bővítésről szól. Meg kell felelnie a szövetségnek az új kihívásoknak, elsősorban a terrortámadások és a tömegpusztító fegyverek ellen kell hatékonyan fellépni. A Pentagon az új partnerektől is azt várja, hogy a kommunikáció, a tömegpusztító fegyverek elleni védelem és a gyorsan bevethető egységek terén nyújtasanak segítséget. Ehhez az újonnan csatlakozóknak össze kell fogniuk.

Az USA a NATO utasítását is várja Irakkal kapcsolatban

A csúcson nyilvánvalóan szóbakerül Irak kérdése is. George Bush amerikai elnök szerdán délelőtt megerősítette: az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy akár békés úton, akár erőszakkal, de mindenképpen lefegyverzi Irakot. "Amennyiben a kollektív akarat erős lesz, békés úton is lefegyverezhetjük Irakot. Ha azonban nem megy békés úton, akkor katonai koalíciót hozunk létre az erőszakos lefegyverzés érdekében. Ehhez a koalícióhoz mindenki önként csatlakozhat" - jelentette ki Bush a Václav Havel cseh államfővel - megbeszélésük után - közösen megtartott sajtóértekezletén a prágai várban.

Forrás: EPA
Bush és Havel a NATO-csúcson

Bush kifejtette: Szaddám Huszeinnek tudnia kell, hogy a napokban elfogadott ENSZ-határozattal az utolsó lehetőséget kapta meg a lefegyverzésre. "Ha békés úton megsemmisíti fegyvereit, akkor az jó lesz. Ha nem, akkor számolnia kell egy Irak ellenes nemzetközi akcióval. Az ENSZ eddig 16-szor mondta ki, hogy Iraknak meg kell semmisítenie fegyvereit. Szaddám mindannyiszor azt mondta, jól van, de a határozatot egyszer sem teljesítette. Most a béke nevében le lesz fegyverezve" - közölte az amerikai államfő, aki jelezte, hogy az iraki problémával a NATO-csúcstalálkozó is foglalkozni fog.

"Nyilvánvaló, hogy a kérdést a NATO csúcstalálkozón is meg kellene vitatni. A vita eredményének pedig a záródokumentumban is tükröződnie kellene" - jelentette ki Havel. Kifejtette: természetesen az lenne a legjobb, ha Irakot sikerülne békés úton lefegyverezni. Ha azonban ez nem sikerül, a NATO-nak is gyorsan el kell gondolkodnia azon, hogy mint szervezet, milyen módon vegyen részt az esetleges Irak elleni akcióban.

Az amerikai államfő azt mondta: a NATO átalakítása úgy, hogy megfeleljen a kor követelményeinek és kihívásainak, a csúcs egyik legfőbb témája. Felhívta a figyelmet arra, hogy az átalakítás nem könnyű feladat. "Ma nem Oroszország az ellenség. Az ellenség a nemzetközi terrorizmus, amely ellensége a szabadságnak, a szabad társadalmaknak" - állította Bush, aki a délelőtt folyamán Vladimír Spidla cseh kormányfővel is találkozott.

Spidla biztosította az amerikai államfőt: Prága támogatni fogja az Irak ellenes katonai akciót, ha Bagdad nem teljesíti az ENSZ határozatát. "Ha Szaddám Huszein rendszere nem teljesíti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, akkor a Cseh Köztársaság támogatni fogja az Irak elleni szövetséges katonai fellépést" - mondta újságíróknak Spidla a tárgyalást követően. A kérdésről a délelőtt folyamán a két ország külügyminisztere, Cyril Svoboda és Colin Powell is megbeszélést folytatott.