A görög érdekeltségű hajózási vállalalot teszik felelőssé a környezeti katasztrófát okozó olajszállító hajó tragédiájáért tengerjogi szakértők. Egy svájci lap eközben kiderítette azt is, hogy a hajót egy Svájcban bejegyzett, orosz tulajdonú cég bérelte, a tulajdonos pedig egy libériai vállalat.

A spanyol partok előtt elsüllyedt és környezeti katasztrófát okozó olajszállító hajót a svájci Zug kantonban székelő Crown Resources vállalat, az orosz Alfa csoport százszázalékos tulajdonú cége bérelte - írta csütörtökön a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap.

A lap szerint tengerjogi szakértők úgy ítélik meg, hogy nem a hajó bérlője, a főként olajipari termékekkel kereskedő cég vonható anyagilag felelősségre a történtekért. A vonatkozó nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis nem a bérlő, és nem is a tulajdonos - jelen esetben egy libériai vállalat - tartozik anyagi felelősséggel. A kárt a hajózási vállalatnak kell megtéríteni. A hajózási vállalatnak ugyanis közvetlen befolyása van a jármű felszereltségére és legénységére.

Az olajtanker pénteken sérült meg spanyol vizeken. A hajó 70 ezer tonna olajat szállított, ennek egy része a tengerbe folyt. A hajó időközben kettétört és elsüllyedt. A tartályokban még több tízezer tonna olaj maradt. Több mint száz katona, környezetvédő - köztük magyar aktivisták is - vesznek részt a kármentesítésben. Az ökológiai katasztrófát azonban valószínűleg már nem lehet elkerülni, hatalmas olajfolt keletkezett a spanyol partok közelében.

A Greenpeace egy korábbi közleményében azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy intézkedéseikkel még nagyobb bajt okoztak. Nem a part, hanem a nyílt víz felé vontatták a sérült tankert, hogy ne spanyol felségterületen, hanem már nemzetközi vizeken süllyedjen el.