A tagállamok határain kívül is bevethető a NATO hadserege a jövőben. A prágai csúcstalálkozón módosították a híres 5. cikkelyt, amely szerint csak akkor volt mód támadásra, ha valamely tagországot már megtámadták. A NATO hét államot vesz fel 2004-ben és létrehozza saját központi hadseregét.

Forrás: EPA
A tagfelvételt ünneplik Bulgáriában

Egy új, központosított, nagyobb hatalommal irányított, önálló hadsereggel rendelkező és azt fenyegetettség esetén határain kívül is bevető NATO alakult ki a szervezet prágai csúcstalálkozóján. Az [origo] tudósítójának beszámolója szerint a tanácskozás lényegében véget ért, kihirdették a legfontosabb döntéseket.

Tagfelvétel

A NATO 2004 májusában felveszi soraiba Bulgáriát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. Az új tagállamoknak - feltehetőleg az előző bővítés tapasztalataira alapozva - pontos menetrendet kell meghatározniuk vállalásaik teljesítésére. A következő körben Albánia, Horvátország és Macedónia számíthat meghívóra. Albániának és Macedóniának elsősorban jelentős reformokat kell végrehajtania, míg Horvátország esetében az a feltétel, hogy működjön együtt a nemzetközi bírósággal. Ez azt jelenti, hogy  ki kell adnia a háborús bűnökkel vádolt katonatiszteket. Ukrajna egy fokkal még távolabb van az Észak-Atlanti szervezettől, aminek elsősorban ellenőrizetlen fegyverexportja az oka.

A legjobb védekezés a támadás

A bölcs mondás a NATO jövőbeli filozófiaváltását jellemzi. Míg eddig védelmi szövetség volt, mostantól támadásokat is végrehajthat. Igaz, erre csak akkor van lehetőség, ha valamely állam vagy szervezet terroristaakciókat tervez a NATO bármely tagállama ellen, vagy tömegpusztító fegyvereivel fenyegeti a szövetséget. Ennek szellemében módosították az Észak-Atlanti Szerződést, amelynek ismert 5. cikkelye arról szól, hogy az egyes tagállamok egymás segítségére sietnek, amennyiben támadás éri bármelyiküket. Most nem csak akkor indulhatnak el a NATO-seregek, ha a szövetség területét már támadás érte, hanem van lehetőség a megelőzésre. Ezért a célért átszervezik a NATO irányítását.

Forrás: MTI

A NATO parancsokságának létszámát jelentősen csökkentik, megnövelik viszont hatalmát. A szervezet önálló, gyors reagálású hadsereget hoz létre, amely öt napon belül bevethető lesz a világ minden pontján. A NATO-hadsereg megszervezésének 2004 októbere, szolgálatba lépésének pedig 2006 októbere a határideje. Egyúttal megerősítik a szövetség kémtevékenységét és fokozzák a tagállamok nemzetbiztonsági szolgálatainak együttműködését. Külön pontban szereplő feladat a számítógépes támadások elleni védekezés erősítése. Egyúttal tárgyaltak az Európai Unió és a NATO együttműködéséről, mert közben az Unió is elhatározta, hogy saját hadsereget hoz létre. Ebben az ügyben kompromisszumra törekednek, hogy ne legyenek párhuzamosságok, de mindkét szervezet megőrizhesse autonómiáját.

A változások véglegesítése 2003 tavaszán, a védelmi miniszterek tanácskozásán várható. Ekkorra várják a felajánlásokat a tagállamok részéről a hadsereg létrehozásához. Ismét számon kérik a specializációt, különösen a kisebb tagállamok részéről. Medgyessy Péter miniszterelnök elsősorban logisztikai, műszaki támogató alakulatok erősítését ajánlotta fel a NATO számára Prágában.

Robertsson elégedett az új tagokkal

George Robertson NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján a Washington Post kérdésére, miszerint mennyire elégedett a legutóbb felvett tagok felajánlásával, azt mondta: elégedett, mivel mindhárom tag - Magyarország, Csehország és Lengyelország - is megígérte, hogy komolyan növeli a védelmi kiadásokat. Közölte: nem mindegy, mire költik a tagok a pénzt. Példaként említette, hogy használhatatlan az olyan légierő, aminél nincs ellenség-barát felismerő rendszer. Ilyenek például a magyar MiG-ek. Magyarország azonban ígértet tett arra, hogy a Gripenek már rendelkezni fognak ezzel a rendszerrel.

Magyari Péter - Prága