Medgyessy Péter miniszterelnök a prágai NATO-csúcson tartott első sajtótájékoztatóján közölte: Magyarország a NATO-val együttműködve haderőreformot és -fejlesztést szeretne megvalósítani. A 46 ország állam- vagy kormányfője részvételével zajló csúcson  szerda este Vaclav Havel cseh elnök ünnepi vacsoráján voltak először együtt a politikusok. Rendbontás egyelőre nem történt.

Lord Robertson főtitkár üdvözlő beszédével megkezdődött csütörtök délelőtt Prágában a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozója. A csúcsértekezletre érkezett magyar küldöttséget Medgyessy Péter miniszterelnök vezeti.

"A NATO további erősítésének nincs alternatívája" - közölte Medgyessy abban a kiadványban, amelyet a szövetség csütörtök-pénteki csúcsértekezletének kezdetén tettek közzé az állam- és kormányfői találkozó helyszínén, Prágában. A magyar küldöttséget vezető kormányfő azt mondta: a találkozó küldetése, hogy szilárd kapcsolatot teremtsen a NATO hagyományos feladatai és a XXI. század új típusú kihívásaira adott válaszok között.

A magyar miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy a NATO-ban új képességekre van szükség, és erősíteni kell a partneri viszonyokat is, miközben vezérelvnek változatlanul a kohéziónak, a konszenzusnak és a transzatlanti szolidaritásnak kell maradnia.

Medgyessy Péter azt is közölte: a kormány célja, hogy érdemben járuljon hozzá a közös értékek védelméhez és a nagy elismertségnek örvendő, megbízható és védelmet nyújtó szövetség fejlődéséhez.

Forrás: MTI

A kormányfő a csúcstalálkozó előtt, szerdán Prágában tartott rövid sajtótájékoztatóján egyebek között elmondta: az előterjesztendő - 30 milliárd forint értékű - magyar felajánlás arra épít, hogy Magyarországnak érdeke egy megfelelő védelmi rendszer részeként működni. Hozzátette, hogy Magyarország a NATO-val együttműködve haderőreformot és -fejlesztést szeretne megvalósítani.

Kovács László külügyminiszter ugyancsak szerdán Prágában azt fejtette ki, hogy a NATO fordulat előtt áll, most a kollektív védelem mellett az új biztonsági kockázatoknak való megfelelés kerül előtérbe. Ehhez kellenek új képességek, változik a NATO szerepe, így Magyarország szerepe is.

Prágában rendkívül szigorú rendőri készültség mellett kezdődött meg a tavaly szeptemberi amerikai terrortámadás óta tartott első NATO csúcstalálkozó. A városban szó szerint minden sarkon rendőr áll, a nagyobb csomópontokon pedig teljes őrjáratok masíroznak. A város több körzetét teljesen lezárták: a következő két nap csak a helyben lakók léphetnek be a csúcs fő helyszínének, a Kongresszusi Központnak a környékére.

A NATO-csúcs első, minden delegációt érintő programja este nyolc órakor kezdődött. Ekkor tartott Vaclav Havel cseh köztársasági elnök díszvacsorát 46 ország állam- ás kormányfőjének. A 19 NATO tagállam mellett a legmagasabb szinten képviselteti magát a hét új tagjelölt és a NATO békepartnerségi szövetségének államai. A vacsora alatt konyhai edényekkel keltettek hangzavart az utcán a NATO ellen tüntető anarchista és kommunista szervezetek. Összesen 72 tüntetést jelentettek be különböző csoportok a csúcs idejére, és szerdára két illegális megmozdulást is meghirdettek. A kora esti órákig rendzavarás nem történt, és hatóságok szerint kevesebben tiltakoztak a NATO ellen, mint várható volt. A városban egyelőre semmilyen rendbontás sem történt.