Medgyessy Péter miniszterelnök első felszólalását a NATO csúcsértekezletén így fejezte be: "Mi, magyarok, mindenképpen elvégezzük a munka ránk eső részét." A miniszterelnök komoly haderőfejlesztést ígért, miközben bírálta a honvédséget. Szerdán Bush elnök valószínűleg Magyarországra is utalt, amikor a csúcsot üdvözlő beszédében megjegyezte: "Néhány szövetségesünknek többet kell fordítania hadi fejlesztésekre."

Forrás: MTI
Robertson, Medgyessy és Havel

Medgyessy Péter magyar miniszterelnök először vesz részt NATO-csúcson, ezért Geroge Robertson, a szervezet főtitkára az ő üdvözlésével kezdte a csúcstalálkozót. Medgyessy komoly ígéretekkel érkezett Prágába, felszólalásaiban arra utalt, hogy Magyarország sokkal megbízhatóbb lesz, mint eddig volt. A reformok bizonygatására szükség is van, hiszen a megnyitó előtt Robertson konkrét ígéreteket követelt a tagoktól, míg Bush amerikai elnök kimondta, hogy néhány szövetségesnek mindenképpen többet kell költenie a hadseregére. Bush szerint el kell döntenie minden országnak, hogy részt vesz a közös védelmi reformokban, vagy csak bámul ki az ablakon, azt várva, hogy majd mások segítenek, ha baj van.

Minden delegáció-vezető kapott egy egyperces nyilvános felszólalási lehetőséget. Medgyessy Péter felszólalásában arra utalt, hogy Magyarország ezentúl megbízhatóbb lesz. "Döntésünk valóra váltása közös felelősségünk. Mi, magyarok, mindenképpen elvégezzük a munka ránk háruló részét." A kormányfő a zárt ülésen konkrétabb felajánlásokat is tett. "Biztosíthatom szövetségeseinket, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz, hogy értékes szövetséges legyen." Elmondta, hogy elrendelte a teljes magyar honvédelem felülvizsgálatát, és hamarosan ennek értelmében megkezdik a fejlesztéseket, hogy a NATO számára értékes csapatokat állíthassunk ki. Elismerte, hogy az eddigi vizsgálatok már bebizonyították, hogy új válaszokat kell adnia a magyar honvédelemnek a kihívásokra, és a hadvezetés egész gondolkodásmódját meg kell változtatni. Medgyessy megígérte, hogy 2003-ban húsz százalékkal felemelik a magyar védelmi költségvetést. Ez az impozáns növekedés azonban úgy teljes, hogy ebben az összegben benne van a Gripen gépekre szánt egyszeri kiadás is.

Medgyessy megígérte, hogy 2006-ra megszűnik a sorkötelezettség, és hivatásos hadserege lesz Magyarországnak. Hozzátette, hogy a magyar fegyveres erőket specializálni fogják, hogy a NATO számára minél értékesebb legyen. Elsősorban tömegpusztító fegyverek elleni elhárításban ígért magyar részvételt. Megígérte, hogy Magyarország támogatni fogja az USA rakétavédelmi terveinek megvalósítását. Csapatokat ígért Afganisztánban, és a balkáni magyar katonai jelenlét fenntartását is kilátásba helyezte. Hadi felszerelés szállítását ígérte Afganisztánba és Grúziába, és nemzetközi antiterrorista kiképzés szervezését Budapesten. Egymillió dollár értékű humanitárius segélyt ígért Afganisztánnak. Medgyessy kijelentette, hogy ugyan Magyarország az iraki válság békés rendezésében érdekelt, "de nem minden áron". Amennyiben nincs más megoldás, Magyarország támogatni fogja az Irak elleni katonai fellépést. Kovács László külügyminiszter azonban már szerdán kijelentette, hogy harcoló alakulatokat semmiképpen sem küld Magyarország Irakba, elsősörben a légtér és repülőterek átadásával járulnánk hozzá egy esetleges háborúhoz.

Medgyessy Péter csütörtök délután kétoldalú megbeszéléseket tart majd Gerhard Schröder német kancellárral illetve a belga és a dán miniszterelnökkel. NATO-ügyeken kívül Magyarország európai uniós integrációjáról is szó lesz. Később a visegrádi országok vezetőivel is találkozik.

Medgyessy üdvözölte az új tagok meghívását, mint mondta Magyarország saját tapasztalatából tudja, hogy a NATO tagsággal a szövetségesekkel sokkal nyíltabb viszony alakítható ki. A miniszterelnök szerint a bővítés Európa stabilitását segíti majd. Külön beszélt Ukrajnáról. A NATO tagságot kérő ukrán elnököt nem hívták meg a csúcsra, mert a szövetségesek bizalmatlanok Ukrajnával szemben. A kijevi katonai vezetés nem eléggé demokratikus. Tovább ártott az ország megítélésének, amikor a közelmúltban felmerült az erős gyanú, hogy radarokat adtak el Iraknak. Medgyessy ara figyelmeztette a NATO-t, hogy nem szabad Ukrajnáról lemondani, "nehogy a fürdővízzel kiöntsük a gyereket is" - idézett egy magyar mondást a nemzetközi hallgatóságnak.

Magyari Péter - Prága