George Bush amerikai elnök kormánya 2,16 milliárd dollár katonai segélyt kért Izrael számára a 2004-es pénzügyi évre a kongresszustól, valamivel többet a 2003-as évre javasolt 2,1 milliárdnál. Ez az összeg a szeptember 30-án zárult 2002-es pénzügyi évben 2,04 milliárd volt.

Az Egyesült Államok gazdasági segélyt is nyújt Izraelnek, 2002-ben 600 millió dollárt. A gazdasági segély évente 120 millióval csökken, s 2008-ra megszűnik. Az amerikai kormány november 15-én ígérte meg a 2,16 milliárd dollárt, levélváltás formájában, a közös politikai-katonai csoport kétnapos washingtoni ülésén. Az összeget a kongresszusnak még jóvá kell hagynia.

A külügyminisztérium közleménye szerint a kormány megerősítette elkötelezettségét Izrael biztonságának fenntartására és erősítésére, valamint katonai minőségi előnyének megőrzésére ellenfeleivel szemben. A felek kifejezték teljes bizalmukat és érdekeltségüket a jelentős előnyökkel járó amerikai-izraeli stratégiai partnerség iránt.

Az Egyesült Államok az amerikai katonai felszerelés és technológia beszerzésére irányuló izraeli kérelmet ugyanolyan kritériumok alapján ítéli meg, mint a NATO tagállamaiét.