A indonéziai bali szigetén elkövetett merénylet fő szervezője beismerő vallomást tett. A közel 200 halálos áldozatot követelő robbantás kitervelője és végrehajtója Afganisztánban harci kiképzést kapott, és köze lehet az al-Kaidához.

Beismerő vallomást tett a Bali szigetén elkövetett véres terrorakció fő szervezője. Imam Samudra magára vállalta az október 12-i robbantásos merényletek kitervelését és végrehajtását.

Forrás: EPA
A merénylet helyszíne másnapFotó: EPA

Az indonéz nyomozó hatóságok vasárnap azonosították a 35 éves nyugat-jávai férfit a Bali szigetén lévő Sari Club és Paddy Bar nevű éjszakai szórakozóhelyeken elkövetett, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelő pokolgépes robbantások egyik kulcsfigurájaként, s azóta széles körű hajtóvadászatot folytattak elfogásáért.

Az indonéz rendőrség csütörtökön vette őrizetbe a terrorakció fő gyanúsítottját a nyugati partvidéken fekvő Merak kikötővárosban. Őrizetbe vették Samudra két testőrét és egy harmadik gyanúsítottat is. Samudra - akit Jakartába szállítottak - a nemzetközi vizsgálóbizottság szerint pénteken beismerte tettét.

Imam Samudra Afganisztánban kapott harci kiképzést - állítólag egyebek között ott sajátította el pokolgépek házilagos készítését is -, és minden jel arra mutat, hogy köze van az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatokat tartó Dzsemáa Iszlámija terrorcsoporthoz.