Colin Powell, az Egyesült Államok jelenlegi külügyminisztere a felesége kérésére mondott le arról, hogy 1996-ban elinduljon az elnöki posztért. Alma Powell attól tartott, hogy férje ellen merényletet követnének el a kampány során - derül ki a Watergate ügyet feltáró egyik újságíró új könyvéből.

Az Egyesült Államok jelenlegi külügyminisztere, Colin Powell felesége kérésére nem indult az 1996-os elnökválasztási kampányban. Alma Powell azzal fenyegette meg férjét, hogy elhagyja, ha jelölteti magát. Colin Powell döntésének pontos okai egy most megjelent könyvben kerültek nyilvánosságra. A könyvet Washington egyik legbefolyásosabb újságírója, Bob Woodward írta, aki a hetvenes években egy munkatársával együtt feltárta a Watergate ügyet, amely az akkori elnök, Richard Nixon bukásához vezetett.

A jamaikai bevándorlóktól származó Colin Powell volt az első színesbőrű katona, aki betöltötte a hadsereg vezérkari főnöki tisztségét. Neki tulajdonították az öbölháború idején elért gyors sikereket is. Powell 1993-ban szerelt le a seregről, és miután 1995-ben körútra indult, hogy bemutassa önéletrajzi könyvét, hamar megjelentek olyan találgatások, miszerint ezzel kívánja megalapozni későbbi elnökválasztási kampányát. Powellt ebben az időben már úgy tartották számon, mint a republikánusok elnökjelöltjét - írja a BBC.

1995 végén azonban a nyugalmazott tábornok bejelentette, hogy nem fog elindulni az elnöki posztért. Mint akkor nyilatkozta: "nincs túl nagy kedvem a politikához, a család sokkal fontosabb számomra".

Bob Woodward új könyvéből kiderül, Powell döntése mögött valójában felesége ultimátuma állt. Alma Powell a könyve szerint attól tartott, hogy férje ellen merényletet fognak elkövetni a kampány során.

A republikánusok végül Bob Dole-t indították Bill Clinton ellen az 1996-os elnökválasztás során, amely Clinton fölényes győzelmével zárult. Ha Colin Powell elindult volna, és megnyerte volna a választást, ő lehetett volna az Egyesült Államok első afro-amerikai elnöke.