Prága utcái kihaltak, a boltok egy része zárva van, a vonatok lassabbak, az iskolák bezártak, a fél városban tilos a közlekedés. A fokozott biztonsági intézkedések megbénították várost a NATO csúcs alatt. A tüntetők rohama elmaradt, néhány száz békés felvonulón kívül senki sem akart semmit a lelassult városban. Az [origo] helyszíni riportja.

Forrás: EPA

"Olyan mintha egész héten vasárnap lenne" - jellemezte a prágaiak érzését a NATO-csúcs kapcsán Barbora, a Károly Egyetem politológia szakos hallgatója. Az utcákon alig van forgalom, az autósok inkább el sem indulnak a sok lezárt útszakasz miatt. Az árvíz óta egyébként is félig lezárták a metróvonalakat, és most újabb megállókat zártak le a csúcstalálkozó közelében. Sok bolt kirakatát bedeszkázták, félve az antikapitalista tüntetők támadásától. Vevő egyébként is alig lenne, aki csak tudott vidékre utazott ezekben a napokban.

A mindig zsúfolt prágai szórakozóhelyeken is alig lézengenek. Az összes prágai iskola általánostól az egyetemekig bezárt, mert a forgalomkorlátozások miatt nem lehet megközelíteni semmit. A csúcs előtt robbanóanyagot találtak egy vasúti sínpályán, ezért a szerelvények maximum 40 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek, tönkretéve az ingázók idegeit.

Minden utcában rendőrök állnak, néhány percenként lehet látni masírozó kommandós osztagokat is. A levegőben helikopterek köröznek, a légtérre vigyázó 16 vadászrepülőt azonban nem látni. A lelassult város nyugalmát csak a körülbelül tízpercenként feltűnő, szirénázó rendőrautókkal felvezetett delegációk sötét autóinak surrogása zavarja meg.

A NATO ellenes tüntetés kudarcba fulladt. A hatalmas rendőri készültség is sokakat visszatarthatott, és a néhány hete rendezett firenzei többszázezres antiglobalizációs menet résztvevői sem szánták rá magukat újabb kirándulásra. A legnagyobb újbaloldali szervezetek távol maradtak, csupán néhány kommunista és anarchista csoport tartott kisebb felvonulásokat, utcai koncerteket a NATO ellen.

Forrás: EPA

A legnagyobb tüntetést csütörtökre időzítették, legalább tízezer embert vártak a szervezők és a rendőrök. Végül néhány száz tüntető, ugyanennyi újságíró és ezer rendőr tett hosszú, békés sétát Prága utcáin. A tüntetők látótávolságra közelítették meg a konferenciaközpontot, fújoltak, aztán visszavonultak a Namesty Mirura, ahonnan az egész menet elindult. Esté-re alig két tucat tüntető álldogált a tér-en, unatkozó rendőrök százai között.

Magyari Péter - Prága