Éhségsztrájkot folytat a Tanjug jugoszláv hírügynökség pristinai tudósítója, akit csütörtökön tartóztattak le azzal a váddal, hogy megfenyegetett egy ENSZ-rendőrt.

Az észak-koszovói Zubin Potokban szolgálatot teljesítő német rendőrök csütörtök délelőtt állították elő Bojan Bozovicot, miután egyik kollégájuk feljelentést tett ellene azt állítva, hogy az újságíró megfenyegette őt. A Kosovska Mitrovica-i törvényszék albán nemzetiségű bírája egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezte Bozovicot azzal az indokkal, hogy csütörtökre virradóra telefonon megfenyegette a német rendőrt, és ezzel akadályozta szolgálati teendői elvégzésében. A német rendőr jelenleg az újságíró volt kedvesével tart fenn kapcsolatot.

A Tanjug tudósítója azt állítja, hogy nem fenyegette a rendőrt, éppen ellenkezőleg, a rendőrt őt fenyegette meg, és állandóan követte rendőrautójával. Bozovic ügyvédje szerint a német rendőr több alkalommal bántalmazta és zaklatta védencét, aki letartóztatása előtt egy nappal tájékoztatta minderről a Kosovska Mitrovica-i rendőrséget, és védelmet is kért a rendőrkapitányságtól.

Az újságíró lánytestvére szerint fivére letartóztatása óta éhségsztrájkot folytat a fogdában. Kétségbe van esve, mert koholt vádak alapján vették őrizetbe, és indokolatlanul tartják fogva. Bozovic letartóztatását a legélesebb hangon elítélték a koszovói szerbek politikai vezetői és a belgrádi székhelyű koszovói koordinációs központ.

A szerbiai újságírók szövetsége követelte Michael Steinertől, az ENSZ-igazgatás vezetőjétől, hogy a hatóságok azonnal engedjék szabadon az újságírót.