A bíróság pénzbüntetésre ítélte a párizsi Moulin Rouge-t, mert egy vizsgálat kiderítette, hogy a mulató kizárólag a színpadi táncosnők, illetve a konyhalányok között alkalmazott színes bőrűeket. A személyzet vendégekkel kapcsolatba kerülő tagjai csak fehérek lehettek.

Tízezer euróra büntették pénteken Párizs egyik leghíresebb mulatóját, a Moulin Rouge-t. A Pigalle negyed kabaréja ellen egy fekete bőrű fiú, Abdulaj Marega nyújtott be keresetet, mondván, a személyzet csak és kizárólag fehér bőrű emberekből áll.

A szenegáli fiatalember 2001 februárjában álláshirdetésre jelentkezett a mulatóba, pincér szeretett volna lenni. Minden követelménynek megfelelt, ennek ellenére bőrszíne miatt nem kapta meg az állást.

Az ügyészség vizsgálatot rendelt el, és kiderült, hogy a nagy múltú intézményben kizárólag a félmeztelen színpadi táncosnők, illetve a konyhalányok között lehettek színes bőrűek. A személyzet mindazon tagjai, akik a vendégekkel foglalkoztak, elsősorban a pincérek, csak fehérek lehettek.

A bíróság most úgy döntött, hogy a tetemes pénzbüntetés mellett a Moulin Rouge-nak 4500 eurós kárpótlást is kell fizetnie Maregának, valamint a szenegáli férfi ügyét felkaroló SOS Racisme nevű szervezetet is megillet 2300 euró.