Paradicsomot vagy vízzel töltött lufit dobott két orosz fiatal George Robertson NATO-főtitkár felé. Az incidensnek sem a csehek, sem Robertson nem tuladonított túl nagy jelentőséget. A cseh védelmi miniszter közölte: "egy paradicsom" még nem tudja megváltoztatni azt a tényt, hogy a csúcstalálkozó sikeres volt. Rosszabbul járt Kucsma ukrán elnök, aki nem kapott meghívót, de eljött a prágai csúcsra. A kazah védelmi miniszter kapott meghívót, de nem jutott el Prágába: repülőgépét a városra vigyázó F-16-osok leszállították, mert a gépét nem sikerült azonosítaniuk a légvédelmi erőknek. A csúcs egyik szenzációjaként emlegetik, hogy Bush és Schröder kezet fogtak, és azt mondták egymásnak, hogy "hello".

A prágai NATO csúcson kisebb diplomáciai malőrök okoznak csak komolyabb izgalmat. Az utolsó pillanatban, a záró sajtóértekezleten kapott paradicsomot George Robertson. A NATO-főtitkár felé két fiatal férfi dobott paradicsomot, más források szeint vízzel teli lufit. A biztonsági őrök azonnal körülfogták Robertsont, míg a kétférfit kivezették a teremből. Mindkét rendbontó oroszul beszélt, s a rendezők szerint orosz újságíró-igazolvánnyal tartózkodtak a teremben. Oroszul azt kiabálták Robertson felé, hogy a NATO rosszabb mint a Gestapo. Amikor elvezették őket, egyikük azt mondta a teremben lévő újságíróknak, hogy ők az orosz Nemzeti Bolsevik Párt aktivistái. "Ez bosszantó, botrányos, de legalábbis illetlen viselkedés" - mondta újságíróknak Alexandr Vondra, a cseh kormány NATO-csúccsal foglalkozó biztosa. A teremben jelen lévő Jaroslav Tvrdík cseh védelmi miniszter szerint "egy paradicsom" még nem tudja megváltoztatni azt a tényt, hogy a csúcstalálkozó sikeres volt. Maga Robertson nem csinált ügyet az incidensből, nem is kommentálta azt.

Forrás: EPA
A hívatlan vendég

Ennél azonban sokkal kínosabb volt Leonyid Kucsma ukrán elnök látogatása. Kucsma nem kapott meghívót a csúcsra, az Iraknak eladott radarok gyanúja miatt a kijevi politikus nem kívánt személyiség Prágában. Kucsma azonban nem csak cáfolni akarta az amerikai és brit titkosszolgálat vádjait, de országa felvételét is kérte volna a NATO-ba. George Robertson NATO-főtitkár Kucsma érkezését így kommentálta: "Örülünk, hogy Kucsma elnök elfogadta meghívásunkat, melyet sohasem küldtünk el neki." Kucsmát nem engedték be a csúcsra, meg sem kísérelt bejutni a tárgyalásokra, Ukrajnát a külügyminiszter képviselte. Csupán annyi adatott meg neki, hogy csütörtök este egy díszvacsorán helyet kapott a lengyel delegáció asztalánál, a lengyelek vendégeként.

A kazah védelmi minisztert ugyan meghívták a csúcsra, de ő nem érkezett meg. Szerda éjjel amerikai vadászgépek leszállásra kényszeríttették a cseh Pardubice repülőtéren. A csúcs biztonságára vigyázó F-16-osok pilótái nem tudták azonosítani az érkező gépet, valószínűleg az ehhez szükséges felszerelés hiányzott a kazah delegáció repülőjéről. Az amerikai katonák parancsnoka szerint emberei helyesen cselekedtek, az ilyenkor szokásos eljárás szerint kényszeríttették a földre a magas rangú diplomatát.

Forrás: EPA
Végül lekezeltek

A diplomáciai botrányok iránt érdeklődők harmadik kedvenc témája a csúcson Gerhard Schröder német kancellár és George Bush amerikai elnök kapcsolata. A kettejük közti viszony a német választási kampány alatt romlott meg, amikor Schröder egyik volt minisztere Hitlerhez hasonlította agresszivitása miatt az amerikai elnököt. Bush azóta nem volt hajlandó kommunikálni Schröderrel, a diplomáciai életben megszokott választási győzelem után járó köszöntést sem adta meg neki. A politikusok közti személyes rossz viszonyt tovább rontotta, hogy a német kancellár már a NATO csúcs előtt jelezte, országa semmilyen módon sem fog részt venni egy Irak elleni háborúban. Szerda este Havel cseh elnök díszvacsoráján találkoztak először személyesen a szeptemberben kezdődött kölcsönös sértődöttség óta. Kezet fogtak, és azt is mondták egymásnak, hogy "hello". Csütörtökön pedig mégegyszer kezet ráztak, és ezúttal egy percen keresztül társalogtak is. Ez kevesebb, mint az ilyenkor szokásos üdvözlés, mégis a csúcsra kiadott NATO Daily című lap címlapján hozta a kézfogásról szóló képet, mint a csúcs legizgalmasabb eseményét.

Magyari Péter - Prága