Több mint tízezren vettek részt péntek este Vojislav Seselj újvidéki kampánygyűlésen, amelyen a radikális pártvezér azt ígérte híveinek, hogy megnyeri a december 8-i megismételt szerbiai elnökválasztást, és "átgázol" a jelenlegi hatalmon.

"Átgázolok Vojislav Kostunicán (a jugoszláv államfőn) és Zoran Djindjicen (a szerb kormányfőn), de csak akkor, ha erőt és bizalmat adtok nekem. Kostunica a sötétség országává változtatta Szerbiát. Ő a sötétség embere, az ilyennel nincs az országnak jövője" - hangoztatta a hatalmas tömeg előtt Seselj. A csetnikvajda felszólította a polgárokat, hogy vegyenek részt az elnökválasztáson, amelyen riválisai lesznek Kostunica és Borislav Pelevic, a Szerb Egységpárt elnöke.

"Minden világos, két választás van: maffiózókra és nemzetárulókra, illetve hazafiakra lehet szavazni. Jelenleg Szerbiában rosszabb a helyzet, mint a (NATO-)bombázás idején volt. Azt mondják, ismét szankciókkal szembesülünk, ha győzök. Ez egyszerűen ostobaság" - mondta Seselj.

A politikus szerint Djindjic és Kostunica között semmi különbség nincs, mert mindketten kapcsolatban állnak a maffiával. Figyelemre méltó, hogy Seselj általában a Vajdaság többnemzetiségű fővárosában tartja legnépesebb tömeggyűléseit.

Szeptember 24-én, az érvénytelen elnökválasztás első fordulója előtt, húszezres tömeg előtt mondta el újvidéki kampánybeszédét. Hasonlóan a mostani kijelentéseihez Seselj akkor is "maffiózóknak és árulóknak" nevezte riválisait, illetve Zoran Djindjicet.

Az elnökválasztás szeptember 29-i első fordulójában Seselj 57 százalékos részvétel mellett a szavazatok 26,4 százalékával a második helyen végzett a Vajdaságban. Miroljub Labus szövetségi miniszterelnök-helyettes győzött a voksok 38,3 százalékával, Kostunica 21,1 százaléka csak a harmadik helyhez volt elegendő.