Legalább 100-an meghaltak Nigéria egyik városában, miután muzulmánok ezrei tiltakoztak az országban rendezendő Miss World szépségverseny ellen. Az iszlám vallási törvényeket sértő rendezvény miatt tiltakozók házakat gyújtottak fel és templomokat támadtak meg. Bezártak az iskolák, a hivatalok és kijárási tilalmat rendeltek el.

Forrás: EPA
A tavalyi győztes nigériai lányFotó: EPA

Nigériában, Kaduna városában több ezer muzulmán tiltakozása véres megmozdulássá fajult, amelyben legalább 100 ember meghalt, és több százan megsebesültek. Az akció oka, hogy az afrikai országban rendezik decemberben a Miss World szépségversenyt, miután tavaly nigériai lány lett a győztes.

A tiltakozókat egy újságcikk bőszítette fel, amelyben megjegyezték: Mohamed próféta valószínűleg a versenyzők közül választ magának feleséget, ha megnézi a szépségversenyt. A kormány közleménye szerint a cikk megjelenéséért felelős személyeket felelősségre fogják vonni. A muzulmánok szerint a szépségverseny ellenkezik hitükkel, és az is dühíti őket, hogy szent ünnepük, a Ramadán idején rendezik.

Az ország középső részén fekvő Kaduna külvárosi részein muzulmán fiatalok ezrei vonultak keresztül, barikádokat emeltek égő gumikból, épületeket gyújtottak fel és templomokat támadtak meg. A tüntetők "Allahu Akbar" kiáltások közepette megtámadták a cikket kiadó újság irodáját. A BBC tudósítja úgy tudja, hogy a helyi mecsetekben uszítottak az újság elleni akcióra.

A legveszélyesebb város
Kaduna Nigériának egyik legveszélyesebb városa, itt történik a legtöbb erőszak. A várost két részből áll: egy muzulmán és egy keresztény területből. Két év alatt több mint kétezer embert mészároltak le itt.

Az esemény után a hatóságok azonnali hatállyal kijárási tilalmat rendeltek el. Egy helyi emberi jogi képviselő arról számolt be, hogy a városban pokoli zűrzavar volt, és az utcák tele voltak égő gumikkal. Bezárták az iskolákat és a hivatalokat, az üzleti élet megbénult. Mindenki igyekezett otthon maradni, a rendőrök és biztonsági emberek pedig próbálták elkerülni a találkozást a tüntetőkkel.

A szépségversenyt december 7-én rendezik, a Kaduna közeli Abuja városában. Attól is tartani lehetett, hogy a rendezvényt többen bojkottálják, miután az országban olyan törvények vannak életben, amelyek alapján kövezés általi halálra ítélhetik a házasságtörő nőket. Ezért a nigériai kormány megígérte, hogy ez nem fog megtörténni, így körülbelül 90 versenyző már megérkezett az országba, a decemberi megmérettetésre.