Az ETA egyik vezérét tartóztatták le Argentínában a spanyol rendőrség körözése alapján. A baszk terrorszervezet prominens alakját már többször őrizetbe vették Uruguayban, de eddig megtagadták a kiadatását.

Letartóztatták az ETA egyik vezérét az argentin hatóságok a spanyol rendőrség körözése alapján. A feltételezések szerint a baszk terrorszervezet csúcsvezetéséhez tartozó Jésus María Lariz Iridondót a Buenos Aires-i repülőtéren vették őrizetbe pénteken, amikor Uruguayból Argentínába érkezett. A 45 éves férfi ellen a híres spanyol vizsgálóbíró, Baltasar Garzón adott ki letartóztatási parancsot.

Lariz Iridondót már többször őrizetbe vették Montevideóban, de az uruguayi hatóságok megtagadták kiadatását Spanyolországnak. Végül júliusban újból letartoztatták, s pénteken - minden különösebb magyarázat nélkül - kitoloncolták Argentínába, ahol azonnal őrizetbe vették.

A Baszkföld függetlenségéért harcoló ETA több mint 800 embert ölt meg 1968 óta, s több tucatnyi gyilkos merényletért vállalt felelősséget 2000 januárjától, azt követően, hogy felújította a terrorakciókat másfél éves szünet után.