Beismerő vallomást tett Pim Fortuyn holland jobboldali populista politikus feltételezett gyilkosa - jelentette be ügyészek egy csoportja szombaton Hollandiában. A közlemény szerint a 33 éves állatvédő aktivista, Volkert van der Graaf elmondta, hogy tettét azért hajtotta végre, mert veszélyesnek ítélte Fortuyn szélsőjobboldali nézeteit a társadalom elesettebb csoportjaira nézve - írja a BBC News Online.

A politikust hat közelről leadott lövés érte a fején, a nyakán és a mellkasán idén május 6-án egy hilversumi rádióállomás épülete közelében, csupán egy héttel a hollandiai parlamenti választások előtt. Van der Graafot néhány perccel a merénylet után elfogta a rendőrség, és későbbi vizsgálat kiderítette, hogy a nála talált töltött fegyveren lévő vér megegyezett Fortuyn vérével.

A beismerő vallomás után várhatóan formálisan is Van der Graafot vádolják a gyilkosság elkövetésével, miután bebizonyosodott, hogy tettét egyedül követte el. Graaf a nyomozóknak elmondta: szándékosan ölte meg a politikust, és tervét nem sokkal a végrehajtás előtt eszelte ki. A merénylő azt is elmondta, hogy szerinte Fortuyn munkássága növekvő veszélyt jelentett a társadalom elesettebb csoportjaira nézve.

Fortuyn testvére a holland ANP hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: várható volt a beismerő vallomás, azonban irritálónak tartja, hogy Graaf a holland nemzet megmentőjének vallja magát - írja a BBC News Online.