Az FBI nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a szaúd-arábiai kormány jutatott-e pénzügyi segítséget a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egyes résztvevőinek  Az FBI azt követően kezdett nyomozni, hogy egy vizsgálat során olyan bizonyítékokra bukkantak, amelyek arra utalnak, hogy a szaúdi kormány két szaúd-arábiai diák útján juttatott pénzügyi támogatást annak a két terroristának, akik a Pentagon épületébe vezették az American Airlines 77-es számú járatát.

Az FBI nyomozói szerint a bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a diákok Szaúd-Arábia Egyesült Államokba akkreditált nagykövetének feleségén keresztül jutottak nagy összegű pénzekhez nem sokkal azután, hogy a két gépeltérítő az Egyesült Államokba érkezett és a diákok megismerkedtek velük. Arra azonban nincs meggyőző bizonyíték, hogy a szaúdi kormányzat közvetlenül is érintett lenne az ügyben.

A CNN szerint azt az amerikai kormányzati körökben is elismerik, hogy nem kivételes eset, ha egy gazdag szaúdi család nagy összegű pénzt küld Amerikában tanuló gyermekének. Az átutalást pedig a szaúdi családok gyakran végzik az Egyesült Államokban található követségeiken keresztül. Ennek ellenére azonban az ügynek több olyan pontja is van, ami felkeltette az FBI nyomozóinak figyelmét.

A San Diegóban tanuló egyik szaúdi diák, Omar Al Bayoumi ugyanis 2000 eleje óta kezdett nagyobb összegű, közel 3500 dolláros juttatásokat kapni családjától. A pénz rendszeresen a washingtoni Riggs bank azon számláján keresztül érkezett, amely Hajfa Al-Fejszál hercegnő, a szaúdi nagykövet feleségének, a néhai Fejszál király lányának a nevén van. Az FBI nyomozásai során megállapította, hogy Bayoumi segített szállást szerezni a két terroristának és fizette annak bérleti díját, amikor akciójuk előtt San Diegóban tartózkodtak.

Miután Al Bayoumi elhagyta az Egyesült Államokat 2001 júliusában, az átutalások egy másik San Siegó-i diák, Osama Basnan számláján jelentek meg. A Newsweek című amerikai lap szerint az FBI gyanúját az keltette fel, hogy a két diáknak érkező nagy összegű átutalások néhány hónappal azt követően jelentek meg, hogy a két terrorista megérkezett az Egyesült Államokba.

Al Bayoumi és Basnan azzal a két terroristával tartott fenn kapcsolatot, akik az American Airlines 77-es számú járatát térítették el és vezették a Pentagon épületének. A Newsweek információi szerint a terrortámadások után Al Bayoumit őrízetbe vették Angliában, és éppen most várta, hogy hazatérhessen Szaúd-Arábiába. Basnant pedig hamis vízuma miatt készült kiutasítani az Egyesült Államokból a bevándorlási hivatal. A lap ügyészségi forrásokból úgy értesült, hogy Basnan nyíltan vállalta al-Kaida szimpátiáját és megünnepelte a szeptember 11-i terrortámadásokat.

A nyomozók szerint elképzelhető, hogy a szaúdi kormányzat az ő pénzügyi támogatásukra küldte a pénzeket, bár azt egyelőre nem lehetett bizonyítani, hogy a pénz eljutott volna a gépeltérítőkhöz. A Newsweek szerint azonban jelenleg az is megválaszolatlan, hogy egy olyan magas rangú diplomata, mint a nagykövet felesége miért utalt pénzt két San Diegóban tartózkodó, jelentéktelen szaúdi diáknak. Szóvivője szerint a szaúdi hercegnő teljes mértékben együtt fog működni a hatóságokkal az ügy tisztázása érdekében.

Nagy vitát váltott ki az amerikai kormányzaton belül, hogy a szaúdi kormányzatot kínosan érintő információk - a szeptember 11-i terrortámadásban részt vevő 19 gépeltérítő közül 15 szaúdi volt - éppen akkor láttak napvilágot, amikor a Fehér Ház arról igyekszik meggyőzni Szaúd-Arábiát, hogy támogasson egy esetleges Irak elleni katonai támadást.

A vizsgálatban a szaúdi kormány is közreműködik. Az amerikai kormányzat egyik Romániában tartózkodó illetékese a CNN-nek azt mondta, hogy nem szabad sürgetni az eredményeket, mert az FBI vizsgálata még zajlik.