Az izraeli közszolgálati rádió vasárnap bejelentette, hogy a pénteken Dzsenínben lelőtt brit ENSZ-tisztviselővel az első vizsgálatok szerint az izraeli oldalról leadott lövés végzett - írja a BBC News Online.

Iain Cookot akkor érte a halálos lövés, amikor épp egy lakókocsiból lépett ki mobiltelefonnal a kezében - derül ki az izraeli hadsereg (IDF) által lefolytatott vizsgálatból. A vizsgálati anyag szerint az egyik izraeli katona tévedésből lőtt az ENSZ dolgozójára.

A vizsgálat eredményeit azt követően tette közzé a hadsereg, hogy az ENSZ komoly aggodalmát fejezte ki az eset miatt, és az orvosi segítség késleltetésével vádolta Izraelt.

Az 53 éves Cook az ENSZ palesztin ügyekért felelős ügynöksége, az UNRWA kötelékében dolgozott a dzseníni menekülttáborban.

Az ENSZ-alkalmazott halálának körülménye ugyanakkor továbbra sem tisztázott. Egyes jelentések szerint a lövöldözés akkor robbant ki, amikor az izraeli hadsereg megpróbálta elfogni az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik aktivistáját. A hivatalos közlemény szerint az izraeli katona azért lőtt, mert úgy ítélte meg a helyzetet, hogy Cook a katonákra akart támadni. Az ENSZ közleménye szerint ugyanakkor a brit ENSZ-dolgozó kollégáit próbálta kimenteni a tűzvonalba eső lakókocsikból - írja a BBC News Online.