A leadott szavazatok több mint harmadának megszámlálása alapján valószínűsíthető, hogy a jelenlegi kancellár által vezetett Osztrák Néppárt földcsuszamlásszerű győzelmet arat. Becslések szerint a Néppárt a voksok több mint 43 százalékát fogja megszerezni. A szociáldemokratáknak 36 százalékot jósolnak a szakértők.

Az ausztriai előrehozott választásokon a leadott szavazatok 35,9 százalékának megszámlálása alapján úgy tűnik, hogy a jelenlegi kancellár Wolfgang Schüssel által vezetett Osztrák Néppárt földcsuszamlásszerű győzelmet arat, s a szavazatok 43,2 százalékát szerzi meg. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt e becslés szerint 36,5 százalékot kap, s ezzel 1966 óta, vagyis 36 éve első ízben szorul a második helyre az Osztrák Néppárt mögé.

A Zöldek 8,7 százalékra, míg a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt - óriási visszaeséssel - 10,11 százalékra számíthat. A választásokon induló négy kis parlamenten kívüli párt pedig a számítások szerint a szavazatok 2 százalékát  szerezte meg.

A becslést a SORA intézet készítette, s az ORF közszolgálati televízió 17 órakor, az urnák lezárásakor adta közre. Az intézet a hibahatárt 1,9 százalékban jelölte meg, így ennek alapján a Zöldek és a Szabadságpárt között a harmadik helyért vívott versenyben még fordulat is bekövetkezhet.

Mindenesetre a mintegy 250 ezer levélben leadott szavazat a fő kérdésben, az Osztrák Szociáldemokrata Párt és az Osztrák Néppárt közötti párharcban fordulatot már nem hozhat. Az is biztosnak tűnik, hogy a jelenlegi néppárti-szabadságpárti koalíció parlamenti többséget szerzett. Az Osztrák Néppárt főtitkára, Maria Rauch-Kallat ugyanakkor az első becslések hallatán nem kívánt még szólni a koalíciós szándékokról.