Vasárnap 17 óráig szavazhatnak az osztrákok az előrehozott parlamenti választásokon. Az első helyért szoros küzdelem várható a szociáldemokraták és kormányzó Osztrák Néppárt között. Az előző választásokon nagy sikerrel szereplő Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt várhatóan a mostani választások vesztese lesz.

Forrás: EPA
Wolfgang Schüssel kancellárFotó: EPA

Közel hat millió szavazó járulhat az urnákhoz vasárnap Ausztriában az előrehozott választásokon. Az első helyért fej fej mellett versenyez az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP). A harmadik helyért szintén szoros vetélkedés folyik a koalícióban még helyet foglaló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az ellenzékben lévő Zöldek között.

Az előrejelzések szerint az előző választásokon előretörő Jörg Haider vezette szabadságpárt a mostani választások nagy vesztese lesz. A Szabadság Párt támogatottsága - az utolsó felmérések szerint - 10 százalék körülre esett vissza az utóbbi időben. 1999-ben Európa-szerte nagy felháborodást okozott a bevándorlás- és EU-ellenes párt előretörése. A párt akkor a kormánykoalíció tagja lett, azonban idén ősszel a néppárttal alkotott koalíció összeomlott. Szeptember elején a kormány két tagja, Susanne Riess-Passer alkancellár, a Szabadság Párt elnöke és Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter jelentette be lemondását.

Az osztrák urnákat délután 5-kor zárják le, az előzetes végeredmény fél nyolc körül várható. A várhatóan nagyon szoros eredmény miatt nem zárható ki, hogy a csata csak egy hét múlva dől el: a bel- és külföldön lakhelyüktől távol szavazók közel 300 ezer voksát csak december másodikán számolják össze.