Kínában most folyik az ország külpolitikájának felülvizsgálata és az ország az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik a NATO-val - jelentette be szombaton Tang Csia-hszüan kínai külügyminiszter Moszkvában. A kapcsolatok felélénkülését mutatja, hogy diplomáciai források szerint múlt héten kínai küldöttség járt a NATO brüsszeli központjában.

Az elmúlt év során a kínai külpolitika lépéseket tett, hogy új irányvonalat kövessen a biztonsági kérdésekben - mondta a kínai politikus orosz kollégájával, Igor Ivanovval folytatott megbeszélései után. Szavai szerint Kína és a NATO kapcsolata a jövőben a két fél viszonyának javítására és a kölcsönös megértés elmélyítésére épül majd.

A kínai külügyminiszter ezzel megerősítette azokat a korábbi brüsszeli híreket, hogy kínai illetékesek felvették a kapcsolatot a NATO vezetőivel, megbeszéléseket javasolva a szövetség stratégiai terveiről, mindenekelőtt Közép-Ázsiát illetően. A NATO egyik tagállamának magas rangú diplomatája szerint - akit név nélkül idézett az AFP francia hírügynökség - az elmúlt hetekben egy kínai küldöttség látogatott a szövetség brüsszeli székhelyére (ami önmagában is egyedülállónak számít az eddigiekhez képest), és megbeszélést folytatott George Robertson NATO-főtitkárral.