Beszüntette oroszországi szállításait az egyik legnagyobb dán ipari cég, a Danfoss, miután az orosz vámosok magyarázat nélkül megállították szállítmányait a határon. A vállalat szerint más dán cégeket is hasonló diszkriminatív intézkedések érnek. A dán sajtó szerint az esetek egyértelműen összefüggnek a két ország között a csecsenek ügyében kialakult válsággal.

Az egyik legnagyobb dán ipari konszern, a Danfoss vasárnapi beszámolók szerint beszüntette oroszországi szállításait, miután az orosz vámosok magyarázat nélkül megállították a határon a cég áruit. A dán sajtó biztos abban, hogy az eset összefügg a két ország kapcsolatában bekövetkezett válsággal.

A Danfoss szerint más dán cégeket is hasonló diszkriminatív intézkedések érnek Oroszországban, mind a vám, mind pedig a vízumok kiadása területén. A legnagyobb Kreml-párti tömörülés, az Egységes Oroszország párt egyébként a dán áruk bojkottjára is felszólította az oroszokat - írja az MTI.

Valerij Draganov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma adó-, és költségvetési bizottságának alelnöke vasárnap elítélte az orosz vámszervek eljárását. Draganov szerint az ilyen nyomás elfogadhatatlan a politikai jellegű viták megoldásának eszközeként. A politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy a dán cégekkel eljáró illetékesek nem felülről kaptak utasítást, hanem egyszerűen túlbuzgóságról van szó.

Moszkva és Koppenhága kapcsolatai akkor hidegültek el, amikor a dán kormány nem tiltotta be a koppenhágai csecsen világkongresszust, közvetlenül a moszkvai túszdráma után. A dán hatóságok ugyan orosz követelésre a konferencia után őrizetbe vették Ahmed Zakajevet, Aszlan Maszhadov csecsen elnök nemzetközi megbízottját, de arra nem voltak hajlandóak, hogy a csecsen politikust kiadják Moszkvának. A dán hatóságok szerint ugyanis az orosz fél nem szolgáltatott elegendő bizonyítékokat Zakajev terrorista mivoltáról.