A jelenlegi kancellár által vezetett Osztrák Néppárt elsöprő győzelmét mutatják az első becslések az ausztriai előre hozott választásokon. A belügyminisztérium szekértői szerint a Néppárt a voksok 45 százalékát, a szociáldemokrata párt pedig a 36 százalékát fogja megszerezni.

Az első becslések szerint Wolfgang Schüssel kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) elsöprő győzelmet arat Ausztriában a vasárnapi előre hozott választásokon. A belügyminisztérium szakértői valamivel 15 óra után a Néppárt várható eredményét 45,13 százalékra, vagyis az 1999-es legutóbbi választásokhoz képest több mint 18 százalékkal többre becsülték. Ausztria második világháború utáni történelmében eddig még soha nem javult ennyit egy párt megítélése két választás között.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt - amely évtizedeken keresztül Ausztria legnagyobb pártja volt - az idézett becslés szerint 36,25 százalékot ér el, s ez 3,1 százalékkal több, mint amennyi szavazatot 1999-ben kapott. A Zöldek 7,45 százalékra, s ezzel a legutóbbi választásokhoz képest 0,5 százalékos javulásra számíthatnak.

A választások nagy vesztese a várakozásoknak megfelelően a koalíciós jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt, amelynek eredményét 9,81 százalékra becsülték, s ez 17,1 százalékkal rosszabb, mint az előző választáson elért arány. A választásokon induló négy parlamenten kívüli kis párt összesen 1,36 százalékot remélhet.

Az ATV magán tévéadó 16 óra körül az Osztrák Néppártnak 42,4 százalékot, a szociáldemokratáknak 36,1 százalékot, a Zöldeknek 8,3 százalékot és az Osztrák Szabadságpártnak 10,9 százalékot jósolt. A szavazóurnákat 17 órakor zárják.