A szaúdi vezetés szerint hamisak azok a vádak, melyek szerint pénzt adtak volna a tavaly szeptember 11-én elkövetett merénylet elkövetőinek. Az FBI információi ugyanakkor azt mutatják, a szaúdi kormány két arab diákon keresztül pénzt juttatott két gépeltérítő terroristának. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint azonban az eddigi adatok alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Szaúd-Arábia tagadja azokat a vádakat, miszerint pénzzel támogatta volna a tavaly szeptember 11-én elkövetett New York-i merénylet elkövetőit. Az arab országot ténylegesen vezető trónörökös magas rangú tanácsadója kijelentette: hamisak az állítások, miszerint Szaúd-Arábia Washingtonban akkreditált nagykövetének felesége pénzt juttatott volna a terroristáknak. Nail al-Jubeir hozzátette, a nagykövet felesége tisztázni fogja magát a vádak alól - jelentette a BBC.

A trónörökös tanácsadója furcsának találta azt is, hogy az amerikai kongresszusi bizottság jelenleg is vizsgálja a gépeltérítőknek juttatott pénzek hátterét, ő ugyanis úgy tudta, hogy ezeket a vizsgálatokat már hónapokkal korábban lezárták. Nail al-Jubeir hozzátette: azoknak, akik a mostani vádak mögött állnak, nem az igazság kiderítése a céljuk.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, a nyilvánosságra került adatok alapján még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a vitatott pénzátutalásról - írja a BBC. Elemzések szerint az amerikai kormányzatot érzékenyen érinti az ügy kirobbanása, Irak ügyében ugyanis az Egyesült Államok jelenleg is folytat tárgyalásokat Szaúd-Arábiával.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia viszonyát megterhelő ügy akkor robbant ki, amikor nyilvánosságra került, az FBI egy vizsgálat során olyan bizonyítékokra bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a szaúdi kormány két szaúd-arábiai diák útján juttatott pénzügyi támogatást annak a két terroristának, akik a Pentagon épületébe vezették az American Airlines 77-es számú járatát.

Az FBI nyomozói szerint a bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a diákok Szaúd-Arábia Egyesült Államokba akkreditált nagykövetének feleségén keresztül jutottak nagy összegű pénzekhez nem sokkal azután, hogy a két gépeltérítő az Egyesült Államokba érkezett és a diákok megismerkedtek velük. Arra azonban nincs meggyőző bizonyíték, hogy a szaúdi kormányzat közvetlenül is érintett lenne az ügyben.

A CNN szerint azt az amerikai kormányzati körökben is elismerik, hogy nem kivételes eset, ha egy gazdag szaúdi család nagy összegű pénzt küld Amerikában tanuló gyermekének. Az átutalást pedig a szaúdi családok gyakran végzik az Egyesült Államokban található követségeiken keresztül. Ennek ellenére azonban az ügynek több olyan pontja is van, ami felkeltette az FBI nyomozóinak figyelmét.

A San Diegóban tanuló egyik szaúdi diák, Omar Al Bayoumi ugyanis 2000 eleje óta kezdett nagyobb összegű, közel 3500 dolláros juttatásokat kapni családjától. A pénz rendszeresen a washingtoni Riggs bank azon számláján keresztül érkezett, amely Hajfa Al-Fejszál hercegnő, a szaúdi nagykövet feleségének, a néhai Fejszál király lányának a nevén van. Az FBI nyomozásai során megállapította, hogy Bayoumi segített szállást szerezni a két terroristának és fizette annak bérleti díját, amikor akciójuk előtt San Diegóban tartózkodtak.

Miután Al Bayoumi elhagyta az Egyesült Államokat 2001 júliusában, az átutalások egy másik San Siegó-i diák, Osama Basnan számláján jelentek meg. A Newsweek című amerikai lap szerint az FBI gyanúját az keltette fel, hogy a két diáknak érkező nagy összegű átutalások néhány hónappal azt követően jelentek meg, hogy a két terrorista megérkezett az Egyesült Államokba.

A New York Times közben nyilvánosságra hozta a kongresszusi bizottság jelentéstervezetét, amely azzal vádolja meg az FBI-t és a CIA-t, hogy nem vizsgálták kellőképpen a gépeltérítő terroristák és Szaúd-Arábia kapcsolatát. A szövetségi nyomozó iroda és a központi hírszerző hivatal vezetői nem értettek egyet a bizottság megállapításaival, és közölték, minden lényeges információnak utánajártak.