Az EU a délkelet-európai szervezett bűnözés ellen

57 állam képviselteti magát a Szervezett bűnözés leküzdése Délkelet-Európában című miniszteri szintű konferencián Londonban. A résztvevők közös vállalása, hogy mind az eredeténél, mind a tranzitútvonalakon, mind pedig a célállomásánál összehangoltan küzdenek a szervezett bűnözés ellen. A részt vevő nemzetek bűnözés elleni vállalásaihoz az EU is támogatást nyújt. A konferencia fontosságára a brit külügy- és belügyminiszter közös cikkben hívja fel a figyelmet, amelyet az [origo] teljes terjedelmében közzétesz.

A konferencián részt vevő államok a Londoni nyilatkozat aláírásával nyilvánítják ki szándékukat az egyre szervezettebbé váló bűnbandák elleni fellépésre. Céljuk, hogy összehangoltan lépjenek fel a drog-, fegyver- és embercsempészet, az egyéb határokon átívelő bűnözés és a korrupció ellen. Az Európai Unió külön támogatást is biztosít az országoknak bűnüldözési vállalásaik megvalósításához.

A nyilatkozat aláírói egyetértenek azzal, hogy teljesítik az EU-nak tett bűnüldözési vállalásaikat, európai színvonalra emelik intézményeiket és törvényeiket, végrehajtják a korrupció-ellenes stratégiákat, és érvényt szereznek a korrupció-ellenes törvényeknek. Erősítik továbbá a pénzmosás ellenőrzéséhez valamint a bűnözésből származó javak elkobzásához szükséges kapacitásokat, és gondoskodnak róla, hogy az illetékeseknek rendelkezésre álljanak bűnüldözéshez szükséges technikai eszközök.

Emellett elősegítik az országok közötti hatékonyabb információáramlást, és törvényekkel is segítik a bűnüldözők munkáját. Az országok ezek mellett a korrupcióellenes fellépéssel és a független sajtó erősítésével növelik a bűnüldözés társadalmi támogatottságát.

A konferencia fontosságára Jack Straw brit külügy- és David Blunkett belügyminiszter ít közös cikket, A bűnözés leküzdése Délkelet-Európában címmel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő