Szerdán megkezdték munkájukat az ENSZ fegyverellenőrei Irakban. A szakemberek két helyszínre vonultak ki, hogy tömegpusztító fegyverek nyomai után kutassanak. Elindulásukkor megszólalt a légiriadó Bagdadban, de a nyugati szövetségesek tagadják, az irakiak állítását, hogy berepültek volna a főváros fölé.

Forrás: EPA
Az ellenőrök megérkeznek az egyik helyszínre

Az ENSZ fegyverellenőrei megkezdték iraki munkájukat: kivonultak az első helyszíni szemlékre. Az ellenőrök jelentésein múlhat az, hogy az Egyesült Államok beváltja-e az Irak-ellenes katonai akcióról szóló fenyegetéseit. Kofi Annan az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy az ellenőri munka egész jól indult, és arra kérte Irakot, a jövőben is folytassa az együttműködést.

Irakban utoljára négy éve jártak fegyverellenőrök, akkor folyamatos akadályoztatásuk miatt hagyták félbe tevékenységüket. A szakemberek most a legújabb technológiák segítségével kutatnak tömegpusztító fegyverek nyomai után, amelyekkel a washingtoni gyanú szerint Irak rendelkezik.

A csapat szerda reggel fél hatkor kelt útra bagdadi irodáiból. A szakemberek egy része a főváros egy északi elővárosába al-Rashadba hajtott, ahol egy raktárkomplexumot vizsgáltak meg. A többiek dél-nyugatra, egy grafitüzembe mentek, amely 40 kilométerre van Bagdadtól. A BBC helyszíni jelentése szerint az ellenőrök nagy sebességgel hajtottak el fehér terepjáróikban, újságírók járműveitől kísérve, közlekedési káoszt okozva a városban.

Az észak felé indult csoport három óra alatt befejezte a vizsgálatokat. A helyszínre előbb beeresztették a külföldi tudósítókat, majd kisebb összevisszaságot követően eltávolították őket - jelentette a BBC.

A fővárosban a vizsgálatok megkezdésekor megszólalt a légiriadó - bagdadi illetékesek szerint azért, mert nyugati gépek röpültek el a város fölött, ezt azonban tagadta mind az amerikai, mind a brit légierő.

A vizsgálatok célja, hogy megállapítsák: rejteget-e Irak tömegpusztító fegyvereket, vagy vannak-e a birtokában ezek gyártásához szükséges eszközök, létesítmények. Az ellenőrök az ENSZ 1441-es határozata alapján tevékenykednek. A hosszas egyeztetések után létrejött határozat súlyos következményeket helyez kilátásba arra az esetre, ha Irak nem működik együtt az ellenőrökkel.