Az izraeli hatóságok szerint Oszama bin Laden terrorszervezete, vagy más, de vele kapcsolatban álló szélsőséges iszlám szervezet áll a kenyai támadások mögött. Izraeli biztonsági források szerint az egy időben végrehajtott két támadás arra utal, hogy jól felkészült, kiképzett merénylők robbantottak Kenyában.

Az izraeli hatóságok szerint Oszama bin Laden terrorszervezete áll a kenyai támadások mögött. A kenyai Mombasában öngyilkos merénylők robbantottak egy hotelban, és ezzel egy időben két rakétát lőttek ki egy izraeli repülőgépre. Oszama bin Ladennek kiterjedt kapcsolatrendszere van Kelet-Afrikában, őt teszik felelősség az 1998-as kenyai és tanzániai merényletekért is. Akkor szinte egyszerre robbant két autóba rejtett pokolgép az Egyesült Államok nagykövetségei előtt. A támadásoknak 219 halálos áldozata volt, köztük 12 amerikai állampolgár.

Másik feltételezés szerint az Irán-barát Hezbollah állhat a merényletek mögött - írja a Haaretz online. A Libanon központú síta szervezetet Izrael azzal vádolja, hogy Iránnal együtt követték el a zsidó célpontok elleni argentínai támadásokat a kilencvenes években.

A biztonsági szolgálatok nem értesültek róla, hogy merénylet készül a kenyai Paradise Hotel ellen, de az elmúlt néhány hónapban több általános figyelmeztetés is elhangzott, hogy iszlám szervezetek zsidók és izraeliek elleni támadásokra készülnek külföldön.

A tavaly szeptember 11-i támadás óta összesen tizenegyszer kíséreltek meg merényleteket izraeli vagy zsidó célpontok ellen. A legsúlyosabb egy tunéziai szigeten történt, ahol egy zsinagógánál történt robbantásnál tíznél is több turista halt meg, legtöbbjük német állampolgár.