Tizenkét embert vettek őrizetbe a kenyai hatóságok a csütörtöki kettős merénylettel kapcsolatban, hogy kihallgassák őket. A rendőrség szerint néhányan elvezethetnek az elkövetőkhöz is. Az őrizetbe vett emberekről csak annyit árultak el, hogy külföldi származású, arab állampolgárságú személyek. A nyomozást izraeli és amerikai szakemberek is segítik. A német belügyminiszter szerint biztosra vehető, hogy az al-Kaida áll a merénylet mögött.

A kenyai rendőrség péntek délig 12 személyt vett őrizetbe, hogy kihallgassa őket az izraeli turisták ellen előző nap elkövetett, mombasai kettős merénylettel összefüggésben.

A sajtóértekezletet tartó kenyai rendőrfőnök, Philemon Abong'o közlése szerint közvetlenül a terrortámadás után őrizetbe vettek két személyt, akik hasznos értesülésekkel szolgáltak a hatóságoknak. Az ő információik alapján gyűjtöttek be péntek reggel további tíz embert, akik közül néhányan segíthetnek a rendőrséget nyomra vezetni.

Az őrizetbe vett személyek állampolgárságát a rendőrfőnök nem volt hajlandó elárulni. Szóvivője az első három őrizetbe vétel után külföldi állampolgárságú, arab származású gyanúsítottakról beszélt.

A vizsgálatban segítő, pénteken Mombasába érkezett izraeli és amerikai nyomozók további három, feltehetően szintén arab származású személyt keresnek, akikről azt gyanítják, hogy ők próbálták meg csütörtökön rakétával lelőni a mombasai repülőtérről felszálló izraeli utasszállító gépet.

Az ezzel közel egy időben egy Mombasa melletti izraeli tulajdonú szálloda ellen elkövetett öngyilkos merénylet áldozatainak száma az újabb jelentések szerint tizenhatra emelkedett, és a legalább hatvan sebesült közül többek állapota még súlyos.

Pénteken megkezdték a Kenyában tartózkodó izraeli állampolgárok hazatelepítését. Még az éjszaka izraeli orvosok és pszichológusok érkeztek Mombasába, hogy orvosi ellátásban, gondozásban részesítsék az izraeli sebesülteket. A kelet-afrikai kikötővárosból ugyanakkor már tizenöt embert hazaszállítottak a merénylet sebesültjei közül.

Csütörtökön nem csak Kenyában támadtak izraeliekre, hanem Izraelben is. Az ország északi részén fekvő Beit-Seán városában egy Likud párti szavazófülke előtt várakozó emberekre adott le lövéseket két palesztin. A támadásban hat izraeli vesztette életét, a támadókat a hadsereg egységei lőtték le.