Két napon át tartó faji zavargások után Antwerpenben csütörtök este letartóztatták Abu Jahját, a nagy belga kikötővárosban működő "Európai Arab Liga" alapítóját.

Az antwerpeni ügyészség egyelőre nem közölte, milyen vád alapján, de a liberális sajtó feltételezi, hogy a Btk. 66. paragrafusa alapján, amely bünteti azokat, akik élőszóban vagy írásaikkal bűncselekmény elkövetésére uszítanak. A De Standaard flamand lap csütörtöki számában Guy Verhofstadt miniszterelnök jogtanácsosa úgy nyilatkozott, hogy Jahjának az antwerpeni rendőrkapitányra, Luc Lamine-ra tett megjegyzései fenyegetésnek minősíthetők a törvényesség egyik képviselőjével szemben.

Maga a miniszterelnök késő este a képviselőházban kijelentette, hogy a kormány betiltja az Európai Arab Ligát, amennyiben az ügyészségi vizsgálat ezt indokoltnak látja, vagyis törvénybe ütközőnek tekinti működését.

Belgium második legnagyobb városában a hatóságok fokozott aggodalommal tekintenek a délutáni órák elé, mert ekkor lesz a kedden meggyilkolt Mohammed Asrak marokkói fiatalember temetése. Asrak agyonlövése élezte ki kedden az Antwerpenben hetek óta tartó faji feszültséget. Gyilkosa, egy családjától évtizedek óta elidegenedetten élő 66 éves magányos férfi eddig nem adott semmi magyarázatot tettére. Egyik fia úgy nyilatkozott a Le Soirban, hogy zsarnoki apja tönkretette gyerekkorát és sem anyja, sem ők, a gyerekek jó húsz éve nem éritnkeznek vele. Annyit mondott még, hogy öregedő apja több ízben állt pszichiátriai kezelés alatt intézetekben, de dühkitöréseiből nem tudták soha kigyógyítani.

Szenvedélyes vadász lévén, több lőfegyvert is tart otthon. A magányos férfi marokkói szomszédai hazalátogató fiát lőtte agyon.Az áldozat apja és a lakótelepen élő marokkóiak a sajtó riportjai szerint próbálják csillapítani a gyilkosság óta törő-zúzó fiatalokat - Abu Jahját, meg a ligáját veszedelmes uszítónak, provokátornak tartják, aki politikai tőkét akar kovácsolni az indulatokból, hogy saját arab listájával lépjen fel a következő helyi választásokon.

A liberális sajtó nem győz emlékeztetni arra is, hogy Antwerpen a színesbőrű bevándorlók ellen uszító radikális jobboldali Flamand Tömb fellegvára, ahol a legutóbbi választásokon már 33 százalékot szerzett és a nagyváros kimagaslóan legnagyobb pártja és városházi csoportja lett. Alig 9 hónap múlva országos választások esedékesek és sokan attól tartanak, ha tavasszal az Egyesült Államok vezette koalíció háborút indít Irak ellen, a Flamand Tömb az északi országrész meghatározó pártjává válhat.

Abu Jahja a letartóztatása előtt adott utolsó lapnyilatkozatában azt mondta a La Derniere Heure-nek, hogy "az imperializmus által kizsákmányolt népeknek, akiknek a területét is megszállják, joguk van a védekezésre, méghozzá minden szükséges eszközzel." Elmondta, hogy arab nacionalistának tekinti magát, szülőhazájában, Libanonban maga is harcolt az izraeliek ellen. Az ott működő Hezbollahot demokratikus muzulmán pártnak minősítette.