Egyoldalú, korlátlan ideig tartó tűzszünetet jelentettek be pénteken a kolumbiai szélsőjobboldali fegyveres csoportok. A tűzszünet december 1-én lép életbe - közölték a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) Alvaro Uribe elnöknek címzett levelükben, amelyet internetes oldalukon hoztak nyilvánosságra.

A dokumentumot Carlos Castano és Salvatore Mancuso, a tízezer főt számláló AUC két vezetője, valamint 28 további parancsnok írta alá. Az AUC félkatonai egységeit tartják felelősnek Kolumbiában számos polgári személy meggyilkolásáért, akiket a szélsőjobboldali csoportok azzal gyanúsítottak, hogy támogatják a baloldali gerillákat. A félkatonai szervezet különösen aktív az ország északi és észak-nyugati részén.

A levélben az AUC bejelenti szándékát a kormánnyal való tárgyalások azonnali megkezdésére, a katolikus egyház képviselőinek jelenlétében, továbbá az Amerikai Államok Szervezete és az ENSZ részvételével. Ugyanakkor a milíciák fenntartják maguknak a jogot a legitim védekezésre, "amennyiben a gerillák megszállják az ellenőrzésük alatt tartott területet". Egyben hangsúlyozzák: a kormánynak biztosítania kell az "általuk felszabadított lakosság biztonságát a felforgató akciókkal szemben."

A bejelentéssel Uribe államfő újabb sikert könyvelhet el. Az elnök augusztus 7-i beiktatásakor totális harcot hirdetett a fegyveres csoportok ellen, augusztus 12-én pedig, miután a magát marxistának valló Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) a beiktatáskor rakétatámadást intéztek az elnöki palota ellen, 21 személy halálát okozva, rendkívüli állapotot hirdetett ki. Ennek ellenére titkos tárgyalásokat kezdett mind a baloldali gerillákkal, mind a szélsőjobboldali milíciákkal, hogy véget vessen a 38 éve tartó polgárháborúnak, amely több mint 200 ezer halálos áldozatot követelt.