Az ENSZ csütörtökön útnak indított fegyverzetellenőri csapatának tagja egy 53 éves virginiai férfi, akinek nincs tudományos képzettsége és semmilyen szakértelemmel sem rendelkezik, ami iraki munkájában segíthetné. Ugyanakkor részt vesz egy amerikai szadomazochista szexklub vezetésében és rendszeresen tart felkészítő tanfolyamot fetisiszta és szadista közösségek vezetőinek.

A Washington Post információi szerint Harvey John "Jack" McGeorge-t úgy vették fel az ENSZ iraki ellenőrei közé, mint  az egyik legképzettebb leszerelési ellenőrt. Az ENSZ szóvivője szerint McGeorge annak a csoportnak volt a tagja, amelyet az amerikai Külügyminisztérium ajánlott a munkára. A szóvivő szerint McGeorge úgy kerülhetett az ellenőrök közé, hogy a kiválasztottak előéletét és képzettségét nem ellenőrízték kielégítően.

McGeorge haditengerészeti és biztonsági specialista, cége - a Public Safety Group - pedig biológiai hatóanyagokat árul kormányzatoknak. A férfi rendszeresen tart tanfolyamokat a biológiai és kémiai hatóanyagok fegyverzeti használatáról. Az iraki munkacsoportban az ENSZ hivatalos fegyverzetellenőreként vesz részt.

McGeorge azonban nem rendelkezik semmilyen - sem biokémiai, sem bakteriólógiai, sem kémiai - szakképzettséggel, amire fegyverzetellenőrként szüksége lehet Irakban. A Washington Post állítása szerint viszont biztonsági tanácsadó cégének vezetése mellett McGeorge az egyik társalapítója és korábbi elnöke volt a Fekete Rózsa (Black Rose) nevű Washington környéki szadomazochista társaságnak. Szintén ő az elnöke az Amerikában működő Szexuális Szabadságért Nemzeti Egyesületnek, de részt vesz egy szervezet vezetésében is, amelyik tréningeket tart szadomazochista és fetisiszta közösségek vezetői számára.

McGeorge csütörtökön azt nyilatkozta az amerikai lapnak, hogy egy külügyi tisztviselő hívta meg az ENSZ ellenőrei közé és senki nem kérdezte szadomazochista hátteréről. Ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy amennyiben a lap közli a sztorit, beadja lemondását Hans Blix-nek, az iraki fegyverzetellenőrök vezetőjének. "Vagyok, aki vagyok és egyáltalán nem szégyellem az életemet, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy vannak akik ezt nem tudják elfogadni" - mondta az amerikai lapnak McGeorge.