Az Argentína északi részén fekvő San Juan tartományban 134 ember halt meg elégtelen táplálkozás miatt az idei év első kilenc hónapjában - jelentették be az egészségügyi hatóságok pénteken a Buenos Airestől 1000 kilométerre északnyugatra fekvő tartomány székhelyén.

Amióta az argentin állam a tavalyi év végén fizetésképtelen lett, drámaian romlott a szociális helyzet az egykoron viszonylag jómódú dél-amerikai országban. A hivatalos statisztikák szerint a 36 milliós lakosság 55 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Több éhhalált jelentettek már Tucumán és Misiones tartományból is: előbbiben 13 emberrel végzett az éhínség, utóbbiban 49-en haltak éhen. Két év alatt több mint kétszeresére emelkedett az éhen haltak száma, az áldozatok többsége idős ember.

Argentína 2001 végén leállította külső adósságainak törlesztését, miután sem bankok, sem magánhitelezők nem voltak hajlandók már kölcsönözni a reménytelenül eladósodott országnak. Felszabadították a felülértékelt pezó árfolyamát, amely azóta mintegy háromnegyedével esett vissza az amerikai dollárral szemben. Jóllehet Argentína búza- és hústermelő ország, a peremtartományokban olyan nagy a szegénység, hogy az emberek egy részének már élelem vásárlására sem telik.