A kenyai hatóságok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy a csütörtöki mombasai merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vett 12 személy kapcsolatban állna az al-Kaida terrorszervezettel.

Amerikai tisztviselők pénteken úgy vélekedtek, hogy az izraeli tulajdonban lévő Paradise szálloda elleni merénylettel, amelynek a három elkövetővel együtt 15 halálos áldozata volt, elsősorban a szomáliai al-Itihad al-Iszlamija szervezet gyanúsítható - ennek a csoportnak van ugyanis kapcsolata az al-Kaida terrorszervezettel. Julius Sunkuli kenyai belügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy a rendőrség nem talált semmilyen kapcsolatot az al-Kaida és a merényletek miatt őrizetbe vett személyek között. Hozzátette, hogy az őrizetben lévőek mind külföldiek. 

A kenyai hatóságok később szabadon engedtek egy spanyol és egy amerikai állampolgárt. A házaspár szabadulását követően hangoztatta, hogy nincsenek ellenérzéseik a hatósági eljárás miatt, továbbra is szeretik Kenyát és népét. Hozzátették: megértik, hogy őrizetbe vételükkel a hatóságok csupán munkájukat végezték. A 26 éves spanyol José Tena és amerikai felesége elmondta, hogy a robbanásról hallva éppen el akarták hagyni azt a szállodát, amelyben megszálltak, amikor a rendőrség őrizetbe vette őket. A férj közölte: a pokolgépes merénylet képeit látva a tévében azt hitték, hogy az ő hoteljük is célpont lehet, ezért fogták menekülőre. Minden épeszű ember így cselekedett volna - tette hozzá. A házaspár most Kenya egy másik pontján folytatja nyaralását.