Nyolc hónappal a parlamenti választások után Ukrajnában teljes létszámban felállt az új koalíciós kormány. Leonyid Kucsma elnök, miután korábban Viktor Janukovics volt donyecki kormányzó személyében már kinevezte a miniszterelnököt, majd kiválasztotta helyetteseit is, szombaton kinevezte a minisztereket.

Ukrajna államformája az alkotmány szerint elnöki-parlamenti (gyakorlatilag elnöki) köztársaság, így rendszerint kormányváltásra elnökválasztás után kerül sor. Leonyid Kucsma mégis ígéretet tett: amennyiben az új parlamentben kialakul a többség, az azt alkotó erők alakíthatnak koalíciós kormányt. A többség hosszas vajúdás után végül az elnököt támogató frakciókból jött létre.

Négy kulcsfontosságú tárcánál - amelyekre a jelölést az államfő fenntartotta magának - nem történt változás. Továbbra is Anatolij Zlenko vezeti a külügy-, Volodimir Skidcsenko a védelmi, Jurij Szmirnov a belügy- és Olekszandr Lavrinovics az igazságügyi minisztériumot.

A pénzügyminiszter tisztségébe az államfő még a múlt héten kinevezte Mikola Azarovot, az adóhivatal eddigi elnökét, aki emellett az első miniszterelnök-helyettes székét is elfoglalja. Az államfő Azarovval együtt kinevezte a három miniszterelnök-helyettest is: Vitalij Hajduk eddigi tüzelőanyag és energiaügyi miniszter az energiaügyi kérdésekért, Dmitro Tabacsnik parlamenti képviselő humanitárius ügyekért, Ivan Kirilenko korábbi agrárpolitikai miniszter pedig agráripari kérdésekért felel.

A szombati kinevezésekkel változás történt a gazdasági és európai integrációs minisztérium élén: a tárca új vezetője Valerij Horoskovszkij, aki eddig az elnöki hivatal vezetőjének helyettese volt. A tüzelő- és energiaipari minisztérium új vezetője Szerhij Jermilov, aki Viktor Juscsenko kormányában már betöltötte ezt a posztot. A rendkívüli helyzetek minisztériumának új vezetője Hrihorij Reva, aki korábban a belügyminisztérium tűzvédelmi főosztályát vezette.

Az új környezetvédelmi miniszter Vaszil Sevcsuk, aki szintén volt már a tárca élén. A munkaügyi és szociálpolitikai tárcát szombattól Mihajlo Papijev, a parlament környezetvédelmi bizottságának eddigi tagja, az egészségügyit pedig Andrij Pidajev, a Krími Autonóm Köztársaság volt egészségügyi minisztere vezeti. Nincs változás az iparpolitikai, agrárpolitikai, közlekedési, oktatási és tudományos, valamint a kulturális és művészeti minisztérium élén: az öt tárca munkáját továbbra is Anatolij Mjalica, Szerhij Rizsuk, Hrihorij Kirpa, Vaszil Kremeny, illetve Jurij Bohuckij irányítja