Állítólag amerikai repülőről iraki olajcéget bombáztak

2002.12.01. 14:03

Állítólag nyolc iraki meghalt, húsz pedig megsebesült vasárnap nyugati repülőgépek rakétatámadása következtében az ország déli részén fekvő Bászra városában. Amerikai részről állítják: nem tudnak a támadásról.

Az AFP hírügynökség telefonon elért bászrai lakosok beszámolóira hivatkozva jelentette a hírt Bagdadból, hozzátéve, hogy e szemtanúk szerint egy állami kézben levő bászrai olajvállalat irodái voltak a két rakétával végrehajtott támadás célpontjai. 

A Reuters az amerikai hadsereg tampai (floridai) központi parancsnokságán érdeklődött, hogy megerősítik-e a hírt, de az  amerikai parancsnokság azt közölte: nem tud a támadásról. 

Amerikai és brit repülőgépek az 1991-es öbölháború befejezése óta rendszeresen járőröznek Irak légterében a 36. szélességi foktól északra és a 33. szélességi foktól délre fekvő térségben. Ezekben a térségekben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia repüléstilalmi övezetet hozott létre, hogy megóvja az északi térségben a kurd, a déli térségben pedig a síita kisebbséget a bagdadi kormány légierejének támadásaitól. (A kurd és a síita kisebbség, az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség mellé állva, fellázadt Szaddám Huszein rendszere ellen az 1991 évi öbölháborúban.)

Az iraki kormány, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem kapott ENSZ-felhatalmazást a repüléstilalmi övezetek létrehozására, törvénytelennek tartja ezeket. Az iraki légvédelem központi utasításra rendszeresen támadja a tilalomnak érvényt szerző amerikai és brit gépeket. Az amerikai és a brit légierő az iraki légvédelem alakulataira és berendezéseire mért csapásokkal szokta megtorolni az ilyen támadásokat, de arra még nem volt példa, hogy polgári ipari létesítményeket támadott volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK