Blix nem fogadja el a szadomazo-klubos ellenőr lemondását

Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrök (UNMOVIC) vezetője nem fogadta el csapata egyik amerikai tagjának lemondását, akinek pedig sajtóértesülések szerint nincs megfelelő szakképesítése, és oszlopos tagja egy szadomazochista szexklubnak. Egyes vélemények szerint a mostani szakértői csapatból az ENSZ kihagyott jó néhányat a legfelkészültebb ellenőrök közül, akik már korábban is jártak Irakban és most is rendelkezésre álltak volna.

Harvey John "Jack" McGeorge szakmai életrajza szerint az amerikai tengerészgyalogosoknál és a kiemelten fontos személyek őrzésére hivatott titkosszolgálatnál (Secret Service) kapott kiképzést, s alapvetően lőszerrel és robbanóanyaggal foglalkozott. A The Washington Post szombati száma szerint az 53 éves férfinak nincs sem vegyészmérnöki, sem biokémikusi, sem bakteorológiai végzettsége, viszont több szadomazochista szexcsoportot alapított már, "szexrabszolga tanfolyamokat" tartott, valamint készségfejlesztő gyakorlatokat kés, kötél és más kéjfokozó eszközökkel.

Hans Blix szóvivője, Ewen Buchanan kijelentette: bíznak abban, hogy McGeorge magasan kvalifikált és kompetens műszaki szakértő és nincs tudomásuk semmi olyanról, ami indokolná lemondását. Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy az illető magánéleti kedvtelése sértheti-e a muzulmán irakiak érzékenységét, az ellenőröket elutazásuk előtt gondosan tájékoztatják a helyi kultúrával és vallással kapcsolatos szokásokról és elvárásokról. Kofi Annan ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője, Hua Csiang asszony ugyancsak azt közölte:z ellenőröket az egyhónapos felkészítésük során arra is kioktatják, hogyan ügyeljenek a lakosság érzékenységére.

McGeorge-ot, a Public Safety Group nevű biztonsági tanácsadó cég alapító elnökét néhány, az öbölháború után Irakban járt fegyverzetellenőr javaslatára választották be a szakértők közé. Bár pályázatát az amerikai külügyminisztérium továbbította az ENSZ Megfigyelő, Ellenőrző és Felügyelő Bizottságához (UNMOVIC), számos más jelentkezőével együtt, ez a tárca tisztségviselői szerint puszta formalitás volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK