Ismét Kasza József a VMSZ elnöke

A Vajdasági Magyar Szövetség szombati újvidéki tisztújító kongresszusán ismét Kasza Józsefet választotta meg elnökévé. A közgyűlés meghatározta a VMSZ politikai irányvonalát: a párt kereszténydemokrata jobbközép pártként jellemezte magát.

Az Újvidéki Színház kistermében tartott tisztújító kongresszuson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szinte egyhangúlag ismét Kasza József elnököt választotta elnökké. Kasza megtartotta a párt elmúlt egy évéről szóló elnöki beszámolóját. Kasza az egyetlen jelölt volt a párt élére.

A közgyűlés egyik legfontosabb témája volt a december 8-án esedékes köztársasági elnökválasztás. A VMSZ csak olyan elnökjelöltet támogathat - egyeztek meg, akinek programjában szerepel a polgári társadalom megteremtése, az európai integráció és a kisebbségvédelem kérdése.

Kasza József közölte: Vojislav Kostunicának minimálisan ezeket a feltételeket kell teljesítenie ahhoz, hogy a VMSZ az államfő támogatására szólítsa a vajdasági magyarságot. A régi-új pártelnök emlékeztetett arra, hogy Kostunica egyelőre nem hozta nyilvánosságra programját, és nem kereste a párbeszédet a VMSZ-el, noha a két évvel ezelőtti demokratikus fordulat idején a vajdasági magyarság támogatása révén győzte le Slobodan Milosevicet.

A közgyűlés "kereszténydemokrata jobbközép" pártként határozta meg a VMSZ-t. Kasza elmondta: a párt felnőtt ahhoz, hogy ne csak a szerbiai politikai szintéren vállaljon szerepet, s ne csak az anyaországgal tartson fenn párbeszédet, ezért kérni fogja felvételét az Európai Néppártba, illetve a Kereszténydemokrata Unióba. Leszögezte, hogy a VMSZ a továbbiakban is szilárdan tartja magát ahhoz az elvhez, hogy egyforma távolságra, illetve közelségre törekszik minden anyaországi párt tekintetében.

A politikus szerint az Európai Néppárthoz, illetve a Kereszténydemokrata Unióhoz való csatlakozás folyamatában mindenképpen előny az, hogy vannak olyan anyaországi pártok, amelyek már tagjai az említett két szervezetnek, s nyilvánvaló, hogy a VMSZ ilyen tekintetben támogatást vár tőlük.