Nincsenek jó védőruhái az USÁ-nak

Amerikai kongresszusi képviselők szerint a Pentagonnak gondot okozhat a katonák ellátása a vegyi és biológiai fegyverek elleni legkorszerűbb védőöltözékkel. A védőruhák egy része eltűnt, a selejtesek pedig összekeveredtek a jó ruhákkal.

Christopher Shays képviselő szerint a védelmi minisztérium képtelennek bizonyulhat arra, hogy a Perzsa-öbölbe vezénylendő csapatok a JSLIST típusú legkorszerűbb védőöltözékkel lássa el. A legjobb védőöltözékek egy részéről nem tudják, hogy hol van. Ráadásul - mondta a képviselő a The Washington Postnak a hétvégén - negyedmillió selejtes védőruhával sem tudnak elszámolni, ezek valószínűleg összekeveredtek a többivel. Shays, a nemzetbiztonsági albizottság elnöke felrótta még, hogy legutóbb számos olyan gázálarcot találtak, amelynek rossz volt a tömítése, ezért valamennyit át kell nézni, hogy megfelelően működik-e.

Janice Schakowsky képviselő a héten Donald Rumsfeld védelmi miniszternek írt levelében fejezte ki aggodalmát és biztosítékokat kért a tárcától, hogy a Perzsa-öböl térségében a katonáknak megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelésük lesz.

A hibás védőöltözékeket a kilencvenes években gyártotta az Isratex cég, amelynek vezetőit bűnösnek találta és elítélte a bíróság, mert szándékosan szállítottak a védelmi tárcának selejtet. Több mint fél milliót kivontak a forgalomból, de negyedmilliót nem találnak a legfőbb számvevőszék (GAO) jelentése szerint.

A használhatónak minősülő készlet nagy része régi, akár tízéves is lehet. A GAO egyik illetékese szerint a katonák rákényszerülhetnek, hogy régi védőfelszerelést használjanak, melynek állaga az idő múlásával egyre romlik és a bevetés után legfeljebb 1-2 napig nyújthat védelmet.