Háromszáz kutya kereste hónapokig a túlélőket és a holttesteket a füstölgő romok között a World Trade Center tavaly szeptemberi lerombolása után Manhattanben. A kutyák közül egy év alatt 14 pusztult el, egytől egyig tüdődaganattól.

Már több elpusztult azok közül a mentőkutyák közül, amelyek több száz embert, illetve holttestet ástak ki a romok alól a tavaly szeptemberi amerikai terrortámadások után. Az állatok a World Trade Center lerombolása után hónapokig dolgoztak a helyszínen. Egy évvel a történtek után daganatos betegségben múltak ki, amit valószínűleg az izzó romok között fejlődött mérges gázok, illetve az azbeszt és más por belélegzése okozott.

Az épület összeomlása után nem sokkal 300 kutyát vittek a romok közé, és az égő műanyagok, szigetelőanyagok, vegyszerek között kellett emberek után kutatniuk. 14 állat tüdődaganattól pusztult el az azóta elmúlt egy évben. Az amerikai egyetemek már bejelentették, hogy tanulmányozni kívánják a kutyák tetemét. Többen már a támadások után nem sokkal felhívták a figyelmet, hogy Manhattan levegőjébe különösen veszélyes anyagok kerültek.