Szövetségi alkotmány létrehozását és közös külpolitikai irányítást javasolt csütörtökön megtartott beszédében Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Egyúttal több más területen is eltörölné a tagállamok kormányainak vétójogát. Így az igazságügyi, belügyi és később a védelmi és adózási kérdéseket is egyszerű többségi szavazással döntenék el az unióban.

Létre kell hoznunk az első, államok feletti demokráciát - jelentette ki az Európai Parlamentben tartott beszédében Romani Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Az olasz politikus számtalan távlati célt fogalmazott meg, amelyek várhatóan heves ellenkezést váltanak ki a tagállamok körében - jelentette a BBC. Prodi azt javasolja, hogy a külügyeket egy kézbe, a bizottság irányítása alá vonják. A külügyi főbiztos, Chris Patten máris jelezte: ellenzi, hogy a külügyeket olyan szervezetre bízzák, amely nem választással jött létre. Az Európai Bizottság ugyanis a tagállamok egyszerű megállapodása révén áll össze, az egyetlen választott testület, a parlament csupán jóváhagyja a megalakulását.

Forrás: EPA
Egy kézben tartaná a külügyeket

Az Európai Unió jövőjéről szóló vitához a bizottság nevében tartott hozzászólásában Prodi felvetette egy szövetségi alkotmány megalkotásának lehetőségét. Szerinte a különböző államok vezetőinek ki kell fejezniük elkötelezettségüket az európai szuperhatalom megalkotása mellett, hogy együtt védhessék meg az európai értékeket és szociális modellt a globálizálódó világban.

 

Prodi javaslatai között szerepel, hogy növeljék azoknak az ügyeknek a számát, amelyekben többségi szavazással lehet döntéseket hozni, azaz nem kell teljes egyetértés minden tagállam részéről. Ezek között szerepelne az igazságügy, a belügy és talán a honvédelem és az adózás is. Mindez már összefüggésben van az EU bővítésével, a jelenlegi államok ugyanis tartanak attól, hogy az új tagok vonakodnak majd támogatásukat adni egy-egy döntéshez. A bizottság elnöke azt is javasolta, hogy több törvényhozási és költségvetési jogkörrel bővüljön az Európai Parlament hatalma.