Prostituáltakkal mulatozó francia katonákat vettek őrizetbe az ENSZ-rendőrök egy boszniai bárban. A békefenntartók, akik akár katonai bíróság elé is kerülhetnek az ügy miatt, a szabályzat szerint éjszaka nem hagyhatják el a támaszpontjukat.

Francia katonákat vettek őrizetbe az ENSZ Nemzetközi Rendőri Erői péntek éjszaka Boszniában. Az SFOR kötelékébe tartozó tíz katonát Szarajevó külvárosában egy éjszakai lokálban kapták el, amint prostituáltak társaságában szórakoztak. Erről a la Repubblica című olasz lap számolt be pénteken, bosnyák forrásokra hivatkozva. Az SFOR egyik szóvivője elmondta, hogy a békemisszióban szolgáló katonáknak nem lett volna szabad a mulatóban tartózkodniuk, különösen nem éjszaka. A tíz franciát azonnal hazaküldik Boszniából, és az ügyben vizsgálat indul, ami akár a katonai bíróság elé is juttathatja őket.

A NATO békefenntartó erőit 1995-ben vezényelték a térségbe. A misszióban részt vevő katonák a szabályzat szerint nem mehetnek ki a bázisról éjjel, nem járhatnak polgári ruhában, és nem látogathatnak bizonyos helyeket. A francia katonákat az ENSZ különleges missziójának (STOP-Special trafficking operations project) ellenőrei kapták el, akik az emberkereskedelem ellen küzdenek a Balkánon. Az utóbbi években ugyanis mind többször kerülnek fiatalok nyugatra a délszláv államokból, akiket azután prostitúcióra kényszerítenek.