USA: Al-Kaida-gyanús cég az FBI célkeresztjében

Az amerikai vámhatóság emberei pénteken dokumentumokat foglaltak le egy számítógépes programokat előállító - s az FBI-nak is dolgozó - cég Boston melletti székhelyén, olyan bizonyítékok után kutatva, hogy a vállalat kapcsolatban áll-e az Al-Kaida terrorszervezettel.

Az ABC tévécsatorna korábban arról tudósított, hogy a Ptech magántulajdonban lévő céget Kaszin al-Kádi ellenőrzi, aki egyike annak a 12 szaúdi üzletembernek, akiket azzal vádolnak, hogy több millió dollárt juttattak az Al-Kaida terrorhálózatnak, és akiknek a számláit zárolták az Egyesült Államokban.

Az FBI-ügynökök számítógépes adatokat töltöttek le a szoftvercég számítógépeiről. A nyomozók annak nyomát keresik, hogy a cég vezetőinek van-e közük egy meg nem nevezett jótékonysági szervezethez, amely pénzt küldött a Közel-Keletre, és a gyanú szerint ennek egy része az Al-Kaidánál kötött ki.

Al-Kádi volt állítólag az 1994-ben alapított cég társfinanszírozója, s egykor ő vezette a Muvafak Alapítványt, amely egyebek között pénzzel támogatta a boszniai muzulmánokat. Al-Kádi mindig is tagadta, hogy kapcsolata lenne Oszama bin Ladennel.

A rajtaütés során senkit sem vettek őrizetde, és sajtóhírek szerint semmi olyat nem találtak, ami igazolná a hatóságok gyanúját, bár a letöltött adatokat még nem elemezték. Az FBI a Ptech korábbi alkalmazottait is kikérdezte. A Ptech székhelye a Massachusetts állambeli Quincyben van.

A cég internetes honlapja szerint kormányhivatalokkal, köztük az FBI-jal és az energiaügyi minisztériummal van üzleti kapcsolata, de az ügyfelei közé sorolja a NATO-t és az amerikai légierőt és a képviselőházat is. A vállalat építészeti szoftverprogramokat készít.